Тази събота улиците на София отново ще се изпълнят с цвят, защото предстои 14-ото издание на шествието за човешки права „София Прайд“. Гост в студиото на „Тази сутрин“ по bTV беше изпълнителният директор на фондация Bilitis Лилия Драгоева, която разказа повече за програмата на прайда тази година и за целите на събитието.

Тя посочи, че много от участващите в шествието приемат „София Прайд“ като един празник – ден, в който могат да са себе си, без да се страхуват, че някой ще ги атакува или ще ги съди. Тя обаче подчерта, че освен това събитието е и протест, който просто е избрал тази по-мирна форма.

Лилия Драгоева посочи, че ЛГБТИ хората в България ежедневно се сблъскват с дискриминация заради институциите в страната. Те например нямат право да даряват органи на партньорите си, защото нито са кръвни роднини, нито имат възможност да сключат брак. По същата причина не могат да се наследяват един друг, въпреки че са се обичали и са живели заедно в продължение на години.

Основният проблем идва от страна на институциите. Лилия Драгоева отбеляза, че в последните години обществото става много по-отворено към ЛГБТИ общността.

Въпреки това в утрешния ден са планирани цели 4 контра шествия, които ще се случат в близост и горе-долу по същото време като „София Прайд“.

Пътят на прайда в нито един момент няма да се пресече с този на контра шествията, така че участниците са в пълна безопасност. Полицията ще следи да няма сблъсъци и напрежение.

Участниците в „София Прайд“ ще могат да се радват на изпълненията на много популярни изпълнители. За тях ще пее Виктория Георгиева, която представи България на финала на „Евровизия“. Други изпълнители, които ще вземат участие, са Рут Колева, Мила Роберт, Прея, Деси Слава и Руши Видинлиев.

Сред българските звезди, които подкрепиха София Прайд, беше и номинираната за „Оскар“ актриса Мария Бакалова. Тя изпрати видеосъобщение, в което призовава хората: „Обичайте, обичайте и не се страхувайте!“