Преди 50 години барът Стоунлоу не е бил място, което бихме се радвали да посетим – без течаща вода, мръсни чаши, повредени тоалетни. Това обаче е било единственото място, на което хомосексуалистите в Ню Йорк са можели да се чувстват в относителна безопасност, тъй като по това време хомосексуализмът се е наказвал от закона.

На 28 юни 1969 година в 1:20 през нощта полицията нахлува в заведението и опитва да арестува всички присъстващи. Започват бунтове, които продължават три дни и успяват да разпалят движения за правата на гейовете, лесбийките и транссексуалните в Америка, а след това и в целия свят.

Снимка: Getty/Istock Photos


По тази причина днешната дата е приета като празник на световната ЛГБТ общност.

 

ЛГБТ правата по света

Все още има много държави, предимно в Африка, Азия и Южна Америка, в които различната сексуална ориентация е престъпление. В някои от тях наказанието за практикуване на гей-секс дори е смърт – такива са Иран, Саудитска Арабия, Йемен, Судан, Мавритания, Нигерия, Сомалия, а от няколко месеца и в Бруней.

Няма Европейкса държава, която да не е декриминализирала хомосексуализма, макар и в Русия да има закони, които забраняват „хомосексуалната пропаганда“.

 


Само 28 страни са признали гей-браковете – Австралия, Австрия, Аржентина, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Дания, Еквадор, Ирландия, Исландия, Испания, Канада, Колумбия, Люксембург, Малта, Мексико, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Португалия, САЩ, Тайван, Унгария, Финладния, Франция, Швеция и Южна Африка.

 

 

 

ЛГБТ в България

Според изследване на общественото мнение, проведено в България през 2015 година, 79% от българите са против легализирането на еднополовите бракове. България остава една от европейските страни с най-силно негативно отношение срещу гей-общността, въпреки че у нас хомосексуализмът е декриминализиран още през 1968 година (една година преди бунтовете в Ню Йорк, година след декриминализацията във Великобритания и повече от 35 години преди да бъде изцяло декриминализиран в САЩ).

Снимка: Getty/Istock Photos

От 2008 година насам ежегодно се провежда шествието за равноправие София Прайд, което обединява членове на ЛГБТ обществото и техни поддръжници. Паралелно с парада, в София се провежда и контра парад за защита на „традиционното семейство и ценности“.

 

 

Няколко известни ЛГБТ личности, които всички обичаме

 

Оскар Уайлд

Снимка: Getty/Istock Photos


През 1895 г. големият британски драматург, известен най-вече с романа си „Портретът на Дориан Грей“, бил арестуван и изправен на съд заради хомосексуалните си наклонности. Писателят е осъден на две години каторга за непристойно поведение.

 

Фреди Маркюри

Снимка: Getty/Istock Photos


Благодарение на филма „Бохемска рапсодия“, вече няма човек, който да не знае, че Фреди Меркюри е бил бисексуален. Той е имал много сексуални взаимоотношения както с мъже, така и с жени. Музикантът умира от СПИН на 45 години.

 

Елтън Джон

Снимка: Getty/Istock Photos


Певецът Елтън Джон разкри сексуалните си предпочитания през 1976 година, когато това още не е било лесно признание и е било свързано с огромна негативна реакция. Смелостта му насърчи много звезди хомосексуалисти по света да се разкрият и по тази причина Елтън Джон често е сочен за един от най-влиятелните хора за световното гей-движение.

 

 

Нийл Патрик Харис

Снимка: Getty/Istock Photos


Сериалът „Как се запознах с майка ви“ стана абсолютен хит, така че има голяма вероятност да сте го гледали. Ако е така, няма как да забравите Барни – костюмираният женкар, на когото се дължат някои от най-забавните сцени.
Всъщност актьорът, който играе Барни, е гей и дори е омъжен. Със съпруга му отглеждат две деца.

 

Джим Парсънс

Снимка: Getty/Istock Photos


Подобно на актьорите от „Приятели“, звездите от „Теория за големия взрив“ получават по един милион долара за всеки епизод в последните няколко сезона. Най-главният от тях, разбира се, е Шелдън Купър, в чиято роля е актьорът Джим Парсънс, който е гей и е омъжен.

 

Сестрите Уашовски

Снимка: Getty/Istock Photos


Те са създатели на „Матрицата“, но може би ги помните като „братята“ Уашовски.
Преди няколко години Лари Уашовски реши да стане жена и се превърна в Лана, а малко по-късно същото направи и Анди, който стана Лили. Макар че станаха жени, сестрите остават женени за съпругите си от времето си като мъже.

 

Иън Маккелън

Снимка: Getty/Istock Photos


Всички го познаваме като магьосника Гандалф. Иън се разкри като хомосексуалист по радиото през 1988 г. и от тогава всяка година празнува датата, на която го е направил. Миналата година той написа:

 

 

Не познавам гей, който да е съжалявал, след като се е разкрил, включително и аз. Животът придобива смисъл, когато си честен и открит. Днес е 30-ата годишнина от онзи разговор по радио Би Би Си, в който публично обявих, че съм гей. Затова празнувам!“

 

Езра Милър

Снимка: Getty/Istock Photos


Звездата от „Предимствата да бъдеш аутсайдер“ и „Фантастични животни“ често пъти е говорил за сексуалната си ориентация и за тормозът, на който е бил подложен, заради това какъв е. Милър счита себе си за „куиър“ – човек с неопределена сексуална ориентация.

 

Рики Мартин

Снимка: Getty/Istock Photos


След като години наред латиноамериканският певец и секс символ за милиони жени избягваше въпроса за сексуалната си ориентация, през 2010 реши официално да се разкрие като гей.

 

 

Уенуърт Милър

Снимка: Getty/Istock Photos


Още един мъж, спечелил сърцата на хиляди жени, който се разкри като гей. Актьорът премина през много труден период, и дори призна, че е обмислял самоубийство заради вълната от омраза, която го е заляла.
Милър обаче успя да превъзмогне омразата и през 2017 година се върна за емблематичната си роля в „Бягство от затвора“.