От днес по кината тръгна биографичният филм за легендарния британски музикант Елтън Джон. И тъй като преди по-малко от година излезе „Бохемска рапсодия“, който също разказва за живота на легендарен музикант, няма как да не направим паралел между двата филма. Може ли „Рокетмен“ да повтори и дори да задмине успеха на филма за Фреди Меркюри?

Високата летва, която постави „Бохемска рапсодия“

Снимка: Getty Images

Филмът за Queen беше предопределен да стане хит, но никой не очакваше такъв феноменален успех. Лентата беше една от най-дълго прожектираните, като заради големия интерес много кина, включително в България, го върнаха за втори път само няколко седмици, след като беше слязъл от екран. Създателите на филма спечелиха над 900 милиона долара.

„Бохемска рапсодия“ постигна успех не само в комерсиално отношение. Филмът грабна две награди „Златен глобус“ и четири Оскара, включително за Най-добра главна мъжка роля за Рами Малек.

Ще е трудно за „Рокетмен“ да подобри тези резултати.

Тарън Еджъртън срещу Рами Малек

Снимка: Getty Images

Когато Рами Малек прие ролята на Фреди Меркюри, беше известен най-вече със сериала си „Господин робот“. Тарън Еджъртън има известна преднина, защото зрителите го познават от високобюджетните и много успешни филми „Кингсмен“.

По-големият плюс за Еджъртън, който изпълнява ролята на музиканта, е това, че Елтън Джон е жив и можеше да му дава съвети. Не само това, но актьорът е получил разрешение да прочете личните дневници на Елтън Джон от периода, за който се разказва във филма.

На премиерата на „Рокетмен“ Тарън Еджъртън сподели кой е бил първият съвет, който е получил от музиканта: „Каза ми да не се опитвам да звуча като него“.
Рами Малек трябваше да се опитва да имитира една легендарна личност, починала преди години, но Тарън има по-голяма свобода за действие.

Елтън Джон срещу Фреди Меркюри

Снимка: Getty Images

Много по-трудно е да направим сравнение между двамата титани на музиката, въпреки че има доста неща, по които си приличат.

Тук предимството е за Фреди, който вече е покойник от дълго време и образът му е придобил свръхестествен ореол. Елтън Джон е жив и активен, което за голяма част от зрителите ще убие част от магията на филма.

И все пак „Рокетмен“ има шансове да спечели зрителите на своя страна, защото пътят на Реджиналд Кенет Дуайт към Елтън Джон не е по-малко бурен от този на Фарук Булсара към Фреди Меркюри.

„Рокетмен“ срещу „Бохемска рапсодия“

Снимка: Getty Images

Създателите на „Рокетмен“ са избрали да подходят към историята на звездата съвсем различно от „Бохемска рапсодия“. Докато филмът за Фреди Меркюри беше горе-долу праволинейно разказана история, Елтън Джон е държал неговият живот да бъде показан по по-нетрадиционен и неконвенционален начин.

Една от големите разлики между двата филма е използването на музиката. В „Бохемска рапсодия“ имахме възможност да се насладим на песните на Куин по най-тривиалния начин – изпълнени на концерт или на репетиция. В „Рокетмен“ музиката на Елтън Джон е фон на историята, за да подчертае, че всичко, което му се е случило, е дало своето отражение в творчеството му. На моменти филмът почти се превръща в мюзикъл.

Този по-разчупен начин на изразяване със сигурност ще допадне на критиците, но дали ще се хареса и на публиката? Успехът на „Ла Ла Ленд“ показа, че зрителите нямат против филми, в които героите пеят и танцуват, така че вероятно ще оценят и нестандартния разказ за Елтън Джон.

И въпреки че нов феномен като „Бохемска рапсодия“ е малко вероятен, „Рокетмен“, който получи бурни аплодисменти на фестивала в Кан, със сигурност ще е филм, за който ще говорим дълго.