В началото на 1989 г. Веселин Маринов издава втората си грамофонна плоча. Продажбите са едва 200-300 бройки, като половината са купени от него, за да подарява на приятели. Певецът заминава за Германия, където търси спасение от инфлацията и бурните промени у нас.

Снимка: bTV Media Group

През 1994 г. той се връща у нас по здравословни причини, но и за да участва в „Златния орфей“, където печели Голямата награда. Това е забелязано от композитора Тончо Русев, който кани младия музикант да работят заедно с поета Евтим Евтимов.

Снимка: bTV Media Group

„Тончо Русев беше започнал работа по „Горчиво вино“ и имахме малко пререкание. Притеснявах се, че Ангел Заберски вече бе написал песен по същото стихотворение, изпята от Панайот Панайотов. Не беше от големите му шлагери, но беше популярна. Тончо ме успокои, че това не е проблем, и през зимата на 1995 г. записахме песента“ – споделя Веселин Маринов в „Преди обед“.

Снимка: bTV Media Group

„Горчиво вино“ започна да мачка всичко по пътя си. Спечелихме „Мелодия на годината“ през 1996 г. Песента стана емблема за мен, а едноименният албум имаше около 1 милион продажби! Голяма слава ми донесе“ – признава бардът, който в началото на август навърши 60 години.

Снимка: bTV Media Group

В кариерата си той има над 80 песни, написани от Тончо Русев, като поне 60 от тях са по стихове Евтим Евтимов.

Целия разговор вижте във видеото горе.