За любовните трепети на много видни българи разказва новата книга на писателката Магдалена Гигова - "София. Адресите на любовта".

"Книгата събира историите на много известни личности, които се оказват романтици, палавници или са представени в друга тяхна необичайна страна", споделя за труда си авторката. "В изданието има карта, която, ако човек следва, може да обиколи адресите на любовта в София - на колело, тротинетка или пеша, заедно с половинката си". 

Магдалена Гигова и репортерката на "Преди обед" Цвета Макгрегър обикалят няколко софийски адреса, на които са живели известни личности, в чийто живот любовта е изиграла важна роля (гледайте видеото).

Пенка Касабова и Борис Христов

Любовен адрес 1

Домът на Пенка Касабова - сестрата на Гео Милев, която чрез своята любов дава кураж на Борис Христов да тръгне по пътя на музиката. "Тя му дава увереност, че може да бъде изключителен изпълнител. Използвала е прийоми за насърчаване на плахи деца, понеже тя е първата българка, която е завършила предучилищна педагогика в САЩ", разказва Гигова. "Всъщност Пенка прави най-голямата жертва в живота си. Той не иска да замине, за да не се разделят. Тя казва, че ще си пишат писма, въпреки че има пълното съзнание, че войната, която е започнала, ще ги раздели. Окуражава го да си намери жена, която да му помага в кариерата. И дори е била щастлива, когато той открива Хранка Христова. В този дом е била последната им среща, когато той на тръгване й показва златното кръстче, което тя му подарява, когато  заминава за Италия. Именно с него го й погребват."

Парашкев Хаджиев

Любовен адрес 2

Домът на композитора Парашкев Хаджиев. "Той се е женил 7 пъти. Куриозното е, че става е кум на седмата си жена", разказва писателката.

Любовен адрес 3

Къщата на Кръстю Сарафов, който се е женил 4 пъти, все за актриси.
Любопитен факт е, че първата му жена е живяла заедно с четвъртата и с него до края на дните си.

Любовен адрес 4

Кафене "Принцеса" е мястото, където писателят Елин Пелин е преживявал платоничната си любов с Ленчето Пенчева от Лом.
Тя е била студентка, а двамата се запознават на т.нар журове, както са наричани вечерните забави. Пет години писателят въздиша по нея, срещат се на кафе и на разходки. Един-единствен път се опитва да я целуне по челото и тя го заплашва, че никога повече няма да я види.

В книгата са отбелязани общо 47 любовни адреса. Разказани са романтичните истории на Яна Язова, Лора и Яворов, и други бележити българи.

Яна Язова и Александър Балабанов

"Наслаждавайте им се и може да се целувате на всеки адрес", с усмивка подсказва авторката на книгата.

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg.