Шеф Силвена Роу се включи днес на живо от Дубай в предаването „Тази сутрин“ с ценни съвети за подобряване на имунната система чрез правилно хранене. Ето какво сподели тя.

Тук, в Дубай, ако си без маска, глобата е 1500 лева. Дори в колата е задължително да носиш маска. Ако маската е под носа, също се плаща глоба. Тук има глоби за всичко. Все още има вечерен час заради пандемията. След 20:00 ч. никой не може да излиза.

Във времето на пандемия от коронавирус е още по-важно да се храним правилно, за да имаме добра имунна система. Храносмилателната система е пряко свързана с имунната и трябва да е като швейцарски часовник. Още Хипократ е казал, че всяка болест започва от стомаха.

Трябва да приемаме пробиотици, т.е. храни, получени чрез ферментация – кисело мляко, кисело зеле, кефир...

Приемайте и фибри чрез плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Намалете месото и премахнете захарта и пърженото.

Най-добрият вариант за закуска е чия или овесени ядки, натопени във вода или прясно мляко заедно с плод. Или пък с кисело мляко.

Пийте билкови чайове. В България се счита, че чаят трябва да е само от изсушени билки. Не е вярно – ползвайте и свежи билки: розмарин, салвия, дафинов лист, риган...

За защита от COVID-19 много помага витамин D3 и витамин K2. Витамин D може да се получи от слънцето или чрез добавка. Цинк и магнезий също са едни от най-важните добавки за подсилване на имунната система.

Има проучвания, които показват, че хората с високи нива на витамин D3 прекарват по-добре COVID-19, ако се разболеят.

Много е важно и да се спи поне по 8 часа на нощ.

Шеф Силвена Роу даде за пример майка си, която е на 81 години, но е много енергична и жизнена.

Целия разговор можете да видите тук.