Фолклорната певица Дения Пенчева изненада меломаните с ново музикално предложение. Денс поп и фолклор - на пръв поглед една неочаквана, но вече много пъти доказана като добра комбинация. Това е и новата посока, в която поема певицата, за да изненада както себе си, така и публиката.

„Хората ме познават като фолклорен изпълнител и се гордея с това, че във времето съм отстоявала на това, защото вярвам, че фолклорната ни музика е хубаво да се развива, да има нов живот, млади хора да слушат фолклор, защото има с какво да се гордеем ние като българи с това, което имаме“, разказа певицата пред Павел Минчев.

Дения споделя, че с новата си песен изцяло бяга от стереотипа на фолклорните песни. „Толкова смел проект, песен, видеоклип като "Кемене" никога не съм правила, признавам си“, добавя тя.

Певицата отваря тази нова страница в своята кариера с помощта на композитора Алекс Нушев, който смесва успешно своя авторска мелодия с мотиви от добре познатата народна песен "Кемене ми дрънка".

Дения избира да заложи на тази песен, защото има силно послание и запомнящ се текст. Щастлива е, че парчето е влязло във всички престижни музикални класации за поп музика у нас.

Въпреки това, Дения казва, че парче като „Кемене“ означава известна доза риск, който тя самата като артист е била готова да поеме. „Хората, които са с по-традиционно мислене, по-консервативно, може би ще кажат, че това не е тяхното. И аз ги разбирам, няма как да се хареса на всички. Но ние целяхме тази провокация, защото аз смятам, че в шоубизнеса трябва да има провокация, за да бъде интересно, да бъде новаторско, различно“, казва още тя.

Снимка: Георги Малев

Видеоклипът е още един елемент от новия проект на Дения, който допълва усещането за успешно преплитане на несъвместими неща. За видео реализацията певицата се доверява на екипа на Стефан Маринов и Петко Андонов.

„Има лека сюжетна линия, не знам дали са забелязали зрителите, аз в носия гледам себе си на сцената в различни превъплъщения. И подтекста е, че старото поколение гледа новото поколение“, споделя тя.

На снимачната площадка не липсват и предизвикателства. Видеото заснемат преди малко повече от месец в ледено студен ден, когато термометрите показват минус 3 градуса. Дори огън машините в една от сцените не успяват да стоплят артистичната дама. „И накрая, когато правихме третата визия мократа – две кофи ледена вода върху мене. Преди една седмица успях чак да оздравея, бях болна от настинка“ , разказва с усмивка младата певица.

Дения категорично заявява, че е изключително доволна от крайния резултат и жертвите, които правят артистите, винаги си заслужават „Ама винаги си струва! Аз вярвам, че артиста трябва винаги да се жертва. И по-скоро не да се жертва, а да дава максимума от себе си. Аз давам максимума от себе си винаги!“, добавя изпълнителката на „Кемене“.

Снимка: Георги Малев

Въпреки че е дипломирана певица и актриса, Дения изразява своите артистични заложби и в модния дизайн. От 15 години развива собствен бранд, като нейните модели вече са представени и извън пределите на България. Стайлингът във видеото на “Кемене” е дело на самата изпълнителка, която ръчно шие и бродира облеклата си.

Според талантливата певица фолклорът е безценно национално наследство за България и това е музиката, с която трябва да се представяме и на песенния конкурс "Евровизия". „Защо ние да подражаваме на Мадона, на някакви други изпълнители, които всеки може да направи. Ние трябва да използваме нашето богатство. С фолклор не могат да се представят другите държави, а ние можем да го направим. Автентични инструменти – гайда, гъдулка, кавал, страхотни, зурна – ето това е“, споделя тя по темата.

След "Кемене" Дения обещава да продължи с модерните фолклорни интерпретации, защото в този стил има голям потенциал, а певицата мечтае той да се слуша все повече и в клубовете.