22 години след пускането в експлоатация на първия участък от софийското метро то вече си има жена машинист. Ето какво сподели Петя Русева в „Преди обед“ (bTV):

"Стана съвсем случайно. Баща ми е машинист и ми каза, че във фирмата, в която работи, организират курс за помощник-машинисти. Аз на шега подхвърлих "Питай дали ще вземат жена". Той пита и се съгласиха. Така изкарах курса за помощник-машинист, след това за машинист. Две години карах товарни влакове, след което реших да си подам молба за метрото".

"Пътниците се изненадват, когато видят жена. Някои зяпват. Може би има известно недоверие у колегите мъже, но ще им покажа, че мога да се справя", допълва тя.

Смята, че най-трудното в професията й идва от факта, че отговаряш за много хора. "Трябва да имаш бърза реакция, да не се паникьосваш", споделя Пета.

Преди да стане машинист, Петя работи на компютър в шивашка фирма в родната Горна Оряховица. Когато решава да смени попрището, майка й плакала много: "Каза, че тази професия не е за жена, но сега се гордее с мен".

Петя има две деца, които също се гордеят с нея. "Призовавам още жени да дойдат в професията и да станем поне колкото мъжете", уверено отправя посланието си тя. 

Целия материал можете да видите тук: