Могат ли щурци и скакалци да заместят пилешкото и свинското на трапезата на българина? Да, според Кремена Дервенкова, собственик на ферма за щурци, които отглежда и изсушава, за да са готови за консумация. Тя беше на гости в студиото на „Тази сутрин“ по bTV.

Снимка: istockphoto.com

Миналата седмица Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) обяви брашнения червей (ларва на черен бръмбар) за годна за консумация, така че се очаква този вид храна съвсем скоро да превземе магазините в Европа. Кремена, която е пионер за България в тази област, обясни пред водещия Антон Хекимян, че този процес е започнал през 2017 г. и че предстои да се легализират още 14 вида насекоми, сред които щурци и скакалци.

Насекомите се отглеждат по-лесно от други животни, не изискват почти никакви грижи и не отделят вредни газове в атмосферата. Малките щурци се излюпват само след 10 дни в яйцата и са достатъчни 2-3 месеца, за да пораснат достатъчно. След това се изсушават и се смилат на брашно.

Снимка: istockphoto.com

Кремена Дервенкова обясни, че брашното от насекоми може да се използва за всичко, в което по принцип се слага брашно или кайма. Според нея няма причина в бъдеще хората да не използват брашното от насекоми за традиционни храни, като например мусака.

Основният недостатък на този вид храна е, че е доста скъпа. В момента 100 гр брашно от брашнен червей струва около 10-12 евро, но Кремена Дервенкова се надява, че след като вече е легално в Европа, ще се появят големи ферми и ще стане по-достъпно за хората.

Снимка: istockphoto.com

Тя препоръча насекомите на хора, които искат да живеят здравословно и природосъобразно, както и на спортуващи. Предупреди обаче, че хора с алергии към морски дарове може да имат алергии и към насекоми.

Снимка: bTV

Вижте във видеото какво още каза Кремена Дервенкова в студиото на bTV и с какви деликатеси от насекоми почерпи Антон Хекимян.