Неповторимият Васил Найденов навърши 71 години на 3 септември 2021 г. Една от неговите емблематични песни - "Телефонна любов", има любопитна история, която разказва Косьо Филипов в "Преди обед".

В средата на миналия век, в една мансарда в Бургас се събира приятелска компания. По това време все още са актуални и работещи телефоните със слушалки, шайби и кабели. Един от приятелите в компанията решава да се обади на жена в София, за да й се обясни в любов. Останалите от групата обаче започват да се шегуват с него, заради което му се налага да с скрие... в банята.  

Кой е той, как възниква текстът на песента и защо е толкова популярни до днес, когато вече няма телефони с шайби?

"Това е един от най-големите ми шлагери, които и до ден-днешен се пеят. Много малко песни в световен план могат да издържат толкова години" - споделя Васил Найденов. 

Песента е популярна вече над 40 години

"Текстът е приятелска закачка" - уточнява поетът Ваньо Вълчев. 

Композиторът Тончо Русев, който написва музиката, имал навика да сяда пред култовата сладкарница "Куба", когато ходел в Бургас. При едно от ходенията си през лято попада на лист с текста на парчето, написан от поета Ваньо Вълчев и веднага решава, че от него ще стане хубава песен. 

След това се свързва с Васил Найденов и двамата създават музиката за песента на пиано. 

В спомените на Ваньо Вълчев историята на текста е следната:

Бяхме се събрали няколко командировани приятели и единият от нас се сети, че има отношения към някаква госпожа от София, на която непременно трябва да се обади. Докато приказваха, ние им подмятахме шеги и той избяга и се заключи в банята. Видяхме, че има пишеща машина и започнах да пиша куплети, които му мушкахме под вратата, а той казваше нещата на госпожата. Важното е, че още тогава имаше добър резултат от текста. Разбраха се двамата.

Едно от първите места, на които Васил Найденов я пее, е Русия. Филип Киркоров също я изпълнява много пъти, заради което много руснаци смятат, че песента е тяхна. 

Цялото предаване "Преди обед" гледайте на btvplus.bg.