Гост в студиото на „Преди обед“ по bTV беше преводачката и блогърка Джорджия Де Марки, която е родена в Генуа, наполовина българска е и в момента живее в София. Тя сподели за какви опасности трябва да са подготвени туристите, когато посещават някои от най-популярните туристически дестинации.

Снимка: bTV

Важно е всеки турист да е подготвен с бутилирана вода и да не консумира местната. Винаги трябва да е подготвен и с лекарства, в случай, че се натрови от храната. Джорджия разказа, че когато е била на Филипините с компания от 12 човека, почти всички са се натровили и е трябвало постоянно да търсят някой, който да им даде хапчета за стомаха.

Снимка: istockphoto.com

Друга популярна туристическа дестинация е Египет, където Джорджия Де Марки също е била. Тя сподели, че туристите могат да попаднат на една често срещана измама – ако се качат на камила, вероятно ще се уговорят за някаква сума със собственика на животното, който ще ги качи и ще ги разходи, но когато трябва да слязат, ще им поискат допълнително пари, за да ги свалят, тъй като камилата е висока и е трудно да се слезе без помощ.

Снимка: istockphoto.com

Има и доста по-традиционни измами – някои търговци се опитват да продадат евтини продукти като нещо рядко и скъпо.

„Човек трябва да е по-внимателен и да внимава с валутата, защото когато не е свикнал с курса, може да плати много повече, без да е разбрал“, каза още блогърката.

Снимка: istockphoto.com

Може би най-изобретателните в измамите, според Джорджия Де Марки, са хората в Тайланд.

„Например „Златният джет“ – хората си наемат джет, но накрая возенето им излиза златно, защото им казват, че са повредили джета. Точно в този момент се появява униформен и им казва, че ако не заплатят солената сума, ще ги арестува.“

Снимка: istockphoto.com

Най-добрият начин човек да се предпази от фалшивите полицаи е като поиска идентификация на измамника или настоява да плати глобата в полицейското управление.

Какво още сподели блогърката за множеството си пътешествия може да чуете във видеото.