В рубриката "Разкажи ми песен" на "Преди обед"  Славчо Николов, Илиян Диков и Атанас Пенев от Б.Т.Р. разказват любопитни факти за известната и обичана песен „Спасение“.

„Връщаш ни в 97-а година. Наши приятели ни звъннаха и ни поканиха да се видим. Разказаха ни, че имат желание да правят филм, който засяга проблема с дрогата тогава в България“, споделя Славчо Николов от Б.Т.Р.


Групата се заема веднага със задачата. Набързо се раждат текстът и музиката на припева, както и куплетите. Илиян Диков си спомня, че тогава се събирали в едно читалище до гарата.

„Беше една много гадна зима на 97-ма срещу 98-ма година, ноември в края трябва да е било, събирахме се в едно читалище до гарата почти. Слизам аз долу в мазето и виждам, че се случва нещо. Нещо много яко.“

Песента се записва буквално за една вечер и на другия ден е готова да бъде предложена като демо. Атанас Пенев споделя, че тя веднага се харесала и техните приятели казали, че пасва чудесно на филмите.


„Тя ще бъде като саундтрак към филмите с безплатно разпространение по всички училища, защото това наистина трябваше да се признае, че е голям проблем в България по онова време. Преди това се считаше, че е нещо далечно.“

Песента „Спасение“ се е харесвала, където и да са я изпълнявали момчетата от Б.Т.Р. Чуйте какво още си спомниха от раждането на един истински български хит.

Целите епизоди на предаването може да гледате на bTVPlus.