За да влезе в ролята на банкера Атанас Буров, актьорът Асен Блатечки трябвало да качи 15 кг. За снимките на филма "Залог" пък се наложило да си пусне брада и мустаци. В него той играе Коста Паница - важна личност от историята на България, за когото обаче той смята, че не се знае много.

Предпочита и килограмите, и брадата му да са истински, а не кино грим, защото така е по-автентично. 

"Не ме сърби брадата, но вече ме дразни" - през смях коментира Асен Блатечки в студиото на "Преди обед".

Филмът "Залог" разказва за отношенията между Коста Паница и Стамболов покрай преврата, който първият готви срещу  цар Фердинанд. Според Блатечки пресъздаването на живота на историческа личност чрез роля изисква много внимание.

"Нашата работа е наистина много отговорна, защото Паница и Стамболов са от емблемите на българската история въобще. Ние българите сме малко длъжници на Коста Паница, защото не се знае толкова за него. Той е бил професионален войник, завършил е право, военно училище в Одеса, той е един от виновниците за обединението на Източна Румелия и Княжество България... "

Режисьор на филма "Залог" е Светльо Овчаров. Голяма част от снимките ще се провеждат на открито, при това ще има и нощни. Студът обаче не притеснява Асен Блатечки.

"Според мен актьорът е така устроен, че тези неща не му влияят. Аз съм имам случаи две нощи подред да снимам през нощта, на -7 градуса. Мислех, че ще хвана менингит най-малко, но нямах дори и лека настинка."

Според него трудните условия за снимане не са пречка за актьорите, защото те "са особен вид маймуни, които само искат някой да им пляска и да им казва браво."

За ролята си на Буров във филма "Останалото е пепел" му си налага да качи 15 килограма. Прави го като сменя хранителния си режим и спира да ходи на тренировки. 

"Много е смешно, защото се получават някои странни неща в резултат на многото килограми. Когато се опитвах да си връзвам обувките, от мен излизаха звуци като от надута гайда."

Локдауна Асен определя като най-лошия период в живота си. Самият той също вече е прекарал коронавируса. Заразява се с COVID-19, тъй като се среща в бар със своя позната, която се оказва позитивна. 

"Беше много досадно, защото продължи 8 дена. По принцип аз много рядко боледувам. Имал съм 1-2 пъти само грип, и то за кратко. Веднага след коронавируса направих лечебно гладуване по метода на д-р Гайдурков. По принцип го правя заради алергията ми към прах. 15 дни се ядат само плодове - по 1 плод на ден, след това започваш захранване".

На 22 март Асен Блатечки ще навърши 50 години. "Скоро мога да стана дядо. Но нямам конфликт с възрастта. Според мен това е в главата, никъде другаде!"

Цялото предаване "Преди обед" гледайте на btvplus.bg