Преди месец най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова стана майка на първородната си дъщеричка Христина, но въпреки това вече е в страхотна форма и открива изложба на картините на своя прадядо стана ясно от гостуването й в "Преди обед". В предаването тя разказа и за това как са се врекли с половинката си Христо и други любопитни неща.

Кариерата на Сани е забележителна, в нейната активна състезателна дейност има три победи в световната купа в сноуборд кроса и общо 17 подиума. През април 2019-а шампионката се отказва от спорта, а сега освен с майчинството се е заела със съвсем различно начинание.

Активно е ангажирана с изложба с картини на нейния прадядо художника проф. Панайот Панайотов. Обеща експозицията да бъде отворена до 6 ноември за свободно разглеждане. Интересното е, че за първи път тези картините могат да се видят на едно място и са събрани само определени частни колекции. Повече от 30 години не е имало изложба на професор Панайот Панайотов в София. Тази година се навършват 110 години от рождението на художника.

Първият й детски спомен е свързан с картина на прадядо й. „Всъщност аз израснах с портрет на две голи тела, които символизират рода, любовта, свободата. Те са илюстрирани сред природа и съм много щастлива, че сега тази картина е в моята колекция. Беше много специална за мен, защото е първото изкуство, което ми прави впечатление на 4 или 5-годишна възраст. Картината беше на най-видното място в ателието на моя дядо, първородният син на Панайот Панайотов“, сподели сноубордистката.

Александра Жекова вече е горда майка на дъщеря, която няма и месец. Разказа как разбира, че е бременна още веднага, защото в самото началото започва да й се гади и изпитва непоносимост към кафето, което по принцип обича. Въпреки бременността в началото тя продължава да кара по-малко сноуборд с децата, на които преподава.

„Човек, колкото и да се подготвя, този момент преобръща живота ти. Нашето бебче беше желано и планирано. Слава богу, че през ноември бях изкарала първата вълна COVID и имах антитела, така че спокойно се ваксинирах и бях двукратно защитена“, сподели Сани за бременност си по време на пандемия.

Първото пътуване на Александра и партньорът й Христо, след като са разбрали, че ще стават трима, е с новият им кемпер до турски остров. И преди това са мечтали да си вземат такъв тип превозно средство, но сега са решили да се спрат на този вариант именно заради бебето. Жекова заяви смело, че кара кемпера без проблем. Сподели още, че енейният избор е Монтесори школата като пример за отглеждане на бебето, т.е. нещата са на поискване, не под определен график.

Дъщеря й е кръстена на половинката й и на прадядо му Христо. Сноубордистката каза, че в рода й се знае, че е хубаво детето да носи името на силен човек от семейството.

Александра Жекова е от четири години заедно със своя годеник Христо, с когото се запознали по линия на кайт сърфинга. В един красив летен ден той й предлага брак на Витоша. Засега сватба няма, но са се врекли в църква. Отец на име Христо им прочита красива молитва, която помага и двамата да осъзнаят какво ги чака от този ден нататък като едно бъдещо семейство.

Аз вярвам в истинската любов. Той е моята половинка, без която аз не мога да съществувам. Направихме един много красив ритуал, който не е много популярен в България - обручение се казва и всъщност е специален църковен годеж“, сподели Жекова.

По различното на този ритуал е, че се прави в църква от свят човек и от този ден нататък младоженците са женени пред Бога, но нямат граждански брак. Обручението е от славянската дума „обруч“, която означава пръстен, гривна, накит за ръце. Този обряд се извършва преди венчаване. То е подготвителна стъпка към съединяването на двамата в едно. От древността пръстенът е символ на запечатване на дадената дума с видим знак, договор, между две страни.

Тази зима Александра Жекова заяви, че пак ще е на пистата и иска да комбинира нещата с бебчето и със състезанията на децата, за да им помага със знания и опит, защото те са бъдещи сноуборд надежди на България.