Много таланти има Александра Жекова - нашата принцеса на снега. Най-успялата ни сноубордистка, носила българския флаг на олимпийски игри, не отстъпва също така и на най-прилежните домакини в кухнята. И макар че тя самата не се смята за професионалист кулинар, нейната впечатляваща коледна питка ни оставя без думи.

Продуктите и нейното изпълнение Сани сподели с LadyZone в празничната тема "Рецепта за Коледа". Замесва я с екстра съставка, която няма да намерите в магазина, а само в себе си - празнично настроение, припявайки заедно с Франк Синатра: Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!

"Тази питка наистина не е сложна, а става много красива и пухкава. По принцип рецептите взимам от мама, но тази намерих в интернет, опитах я и се получи отлично, още от първия път" - признава Жекова. И също така предупреждава: "В нея има яйца, тоест не е подходяща за Бъдни вечер. Моля, да се има предвид."

Снимка: Личен архив

Сани споделя, че много обича празника, но тази година заради пандемията няма да е като предишните.

"Няма да се събираме в пълен състав, тъй като семействата са големи, а е важно да пазим по-възрастните си роднини. Обичам Коледа, защото я свързвам с топлина, домашен уют, вълнение около подаръците и, разбира се, защото е през моя любим сезон - зимата."

Незабравим детски спомен
"Моментът, в който Дядо Коледа звънна на вратата и получих първия си сноуборд. До ден днешен това остава най-специалният ми и скъп подарък.
Подарък, който предначерта голям път в живота ми!"

Рецептата за коледна питка в компанията на Синатра
(Албумът е тук

Продукти:
Прясно мляко - 300 мл
Мая - 1 пакет
Масло - 80 грама
Брашно - 1 килограм
Яйца - 3 броя
Кисело мляко - 5 с.л.
Кафява захар

Приготвяне:
- Затопляме 300 мл прясно мляко
- Добавяме 1 пакетче мая и 1 с.л. кафява захар
- Добавяме 1 с.л. брашно, разбъркваме и оставяме сместа, покрита с кърпа, за 30 минути, докато шупне.
- Разтопяваме 80 г масло
- Подготвяме голяма тава, в която ще смесим всички последващи продукти:
1 кг брашно (използвах пълнозърнесто), като по средата направих кладенче
2 ч.л. сол
5 с.л. кисело мляко (използвах овче)
3-4 с.л. лъжици от разтопеното масло
3 бр. яйца

Снимка: Личен архив


- Добавяме сместа с маята.
Разбъркваме с лъжица и сме готови да месим.
*В началото сместа е малко лепкава, затова може да се добавя по мъничко брашно.
- Месим, като наричаме питката за здраве и благоденствие на семейството.
(Тестото е меко и пухкаво)
- Покриваме омесеното тесто с кърпа и оставяме на топло за около 30 мин. 

- Разделяме полученото тесто на 5 равни части.

Снимка: Личен архив


- Разточваме една по една всяка част, като всяка намазваме с масло, завиваме на руло и режем на 5 равни части, така че да се получат 5 равни части (приличат на цилиндрични малки кроасани).

Снимка: Личен архив


- В тавата (приготвена с няколко капки зехтин и поръсена с брашно като за печене), започваме да редим парчетата от средата във формата на цвете (или слънце) към страните на тавата.
- Преди да сложим, натискаме леко с ръка, за да изравним височината на кроасанчетата.
- Намазваме питката с един жълтък.

Снимка: Личен архив


- Печем 30-40 мин. на предварително загрята на 180 градуса фурна. Следете, за да не загори жълтъка, защото при мен се изпече малко по-бързо.
- Питката може да се напръска леко с вода и да се остави завита в кърпа.

Весели празници, с пожелание за много здраве, радост и благоденствие в семействата ви!

За още вдъхновение от Сани Жекова: