Над 250 000 случая на анорексия и булимия са регистрирани у нас за последните две години, а броят на момичетата в тийнейджърска възраст, стигнали до болница заради тежки форми на хранителни разстройства, се е увеличил с 80% за последните 10 години.

За съжаление, често болните крият проблемите си от своите близки и лекари, и това забавя тяхното лечение. Такъв е и случаят с Алекс Петкова, която е на 17 години, страда от булимия и преди няколко месеца сподели историята си в социалните мрежи, за да покаже, че за хранителните разстройства трябва да се говори открито.

„Боря се с хранителното разстройство и със самата себе си. Мотивира ме това, че много млади хора се срамуват да признаят за своя проблем и да потърсят помощ. При мен всичко започна преди около 4 години. В началото беше просто едно броене на калории, една суета. Да сваля 1-2 кг, за да изглеждам по-добре на морето“ – сподели Алекс в „Преди обед“.

Преди това тя не е получавала обидни коментари за външния си вид, дори напротив.

„По този дълъг път има много табели, на които пише „Спри!“, но ти не ги виждаш. Хората около мен забелязаха промяната, подозираха какво се случва, питаха дали се нуждая от помощ, но в такава ситуация те е срам да споделиш проблема. Цената, която плащаш, е висока“ – призна Алекс.

Целия разговор можете да чуете във видеото горе.