Тортите цифри и букви, щедро гарнирани с бисквити, макарони, цветя, шоколад, бонбони, живи цветя, меренг, вафли, плодове и всякакви кулинарни разхищения, са последният писък в кулинарията.
Тортите се правят от два или три блата, които са изрязани с шаблон като цифра, буква или графичен елемент. Може да се използва и готово многолистно тесто.
За обем, между двата блата се поставя крем, който не се приглажда с шпатула, а се шрицова с високи връхчета. Така се получава височина от около 20 см. Тежестта на една буква или цифра, с пълнежа и украсата, е около 500 г.
За да се напои добре и да стане вкусна, тортата трябва да престои поне 2-3 часа в хладилника. По тази причина е особено важно всички елементи от украсата и пълнежа, както и самият крем, да са направени добре, за да не се втечнят и разлеят. Кремът трябва да е достатъчно плътен, така че при разрязване да не се разстеле по блата и украсата.
С продуктите, от които се приготвя блата, може да се експериментира, но основните съставки са:
1 яйце
80 г захар
40 г мед
щипка сол
50 г масло
сода на върха на чаена лъжичка
200 г брашно
Кремът се приготвя по един и същ начин, независимо дали ще направите торта буква, или торта цифра.
200 г бял шоколад
200 г масло
300 г крем сирене
Когато такава торта се разреже, тя изглежда по този начин.
С букви може да изпишете и цяло послание.
Бихте ли искали такава торта за рождения си ден или за друг празник?