Едно от най-неприятните и изключително досадни неразположения е главоболието. В повечето случаи не отдаваме особено значение на този проблем, притичваме до аптеката и мигновено парираме болката с първия аналгетик. За жалост от това ужасно състояние не са пощадени и бременните, младите майки и кърмачките. И докато всички други прибягват до споменатите обезболяващи, при вторите този метод за облекчаване на болката не само, че е нежелателен, а дори – и противопоказен! Това обаче не бива да плаши младите мами, тъй като има избавление от главоболието (стига то да не е следствие от друг здравословен проблем).

Ето някои елементарни хитринки за неговото прогонване. Изпитани на "своя глава", по време на бременността и през кърмаческия ми период, смело мога да ви уверя в тяхната ефективност.

Прогонване на болката с топло

Както е известно топлината разширява съдовете и болката отшумява. Ето и първият вариант:

- Напълнете бутилка с гореща вода и я поставете върху мястото, което ви боли.

- Удивително лековито е въздейсвието на торбичката, напълнена с морска сол, притисната към тила.

- Терапевтичен ефект има накисването на краката в леген с топла вода около 35 градуса, като след това доливате непрекъснато гореща вода, докато температурата достигне 45 градуса.

- Подобно действие има и потапянето на дланите в търпимо гореща вода, докато леко се зачервят.

Болкоуспокояващ ефект има и студът

Натрошени кубчета се поставят в найлонова торбичка, която се държи най-много минута върху челото, слепоочията и тила. Това се повтаря след пауза от 3 мин. В резулат кръвоснабдяването се активизира и болката отслабва.

Експертите не са категорични кой от двата метода е по-ефикасен, тъй като всеки един от тях оказва отпускащо и успокояващо въздействие. Толкова за топлото и студеното.

За още средства и някои лекове от природата с доказано облекчаващ болката ефект четете във втората част на статията тук...  >>