Пригответе неустоим десерт, решен в бяло-червената гама. Комбинацията от блестящ пухкав крем с ягоди или малини ще ви помогне за това.
#Червени мъфини с глазура от бял шоколад и крема сирене
Продукти за 20-22 броя:
За червените кексчета:
1 ¾ чаши брашно
6 с.л. масло, на стайна температура
1 ½ яйца, на стайна температура
1 ч.ч.+ 4 с.л. захар
1 ½ с.л. червена сладкарска боя
1 ½ с.л. неподсладено какао
¾ ч.л. екстракт от ванилия
¾ ч.л. сол
¾ чаша прясно мляко
¾ ч.л. ябълков оцет
¾ ч.л. сода за хляб
За глазурата:
1 кг крема сирене, на стайна температура
6 с.л. краве масло, на стайна температура
1 ч.л. екстракт от ванилия
200 г бял шоколад, нарязан на малки парченца
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Пригответе две тавички - всяка с по 12 гнезда за мъфини. Пресейте брашното и оставете настрана. Поставете маслото и захарта в купата и разбийте с миксер в продължение на 5 минути, докато се образува пухкава пяна. Добавете яйцата последователно, като разбивате с миксер след всяко едно.
В малка купа смесете червената сладкарска боя, какаото и ванилията. Добавете към тестената смес и размесете добре. В мерителна чашка разбъркайте солта в млякото. Добавете към тестото на три части, като ги редувате с брашното. Разбийте, докато съставките се хомогенизират.
В друга купа смесете и разбъркайте ябълковия оцет и содата. Добавете към тестото и разбъркайте добре, като се уверите, че съставките са смесени добре и тестото е гладко. Разпределете сместа в гнездата за кексчета. Печете 20 минути или докато клечка за зъби излезе чиста. Извадете от фурната и оставете мъфините да се охладят за ок. 5-10 минути в своите гнезда, преди да ги извадите.
За да приготвите глазурата, разтопете шоколада на парна баня. Разбърквайте, докато се разтопи. Отстранете от огъня и оставете настрана за 10 минути, докато изстине. Поставете крема сиренето и маслото в купата и разбийте с миксер до пухкава и гладка смес в продължение на ок. 3 минути. Добавете ванилията и разбъркайте добре. Изсипете сместа при разтопения шоколад и отново разбъркайте. С така получената глазура покрийте мъфините и поднесете.
#Малинено шампанско със сладолед
Продукти за 12 чаши:
285 г пресни (или замразени) малини
1 ч.л. лимонов сок
3 с.л. захар
2 с.л. ликьор шамбор
1 л ванилов сладолед
1 кг пресни (или замразени) малини
1 бутилка шампанско
Начин на приготвяне:
Поставете малините, лимоновия сок, захарта и ликьора в купа и разбийте с миксер на висока скорост до гладък крем. Прецедете добре и съхранявайте в хладилник не повече от 3 дни.
Поставете на дъното на чаша за мартини по 1 с.л. сладолед. Сипете отгоре малко от гореописания малинов сок. На повърхността добавете още една или две лъжички от ваниловия сладолед (в зависимост от разстоянието, което сте оставили). Гарнирайте сладоледеното покритие на всяка от чашите с малини. Поръсете с кокосови стърготини по желание.