Или как да превърнем коктейла в десерт?
Съставки
- 200 г Захар
- 50 мл Вода
- 3 бр. Белтъци
- 1 бр. Лимонов сок
- 200 г Захар
- 800 г Ананас от консерва
- 2 пакетчета Ванилия
- 5 бр. Яйца
- 400 мл Прясно мляко
- 250 г Краве масло
- 400 г Кафява захар
- 1/2 ч.л. Сол
- 1 ч.л. Бакпулвер
- 2 ч.л. Сода за хляб
- 400 г Брашно
- 300 г Краве масло
- 150 мл Кокосово мляко
- 150 мл Тъмен ром
- 100 г Кокосови стърготини
Начин на приготвяне
- 1. Брашното се смесва със содата, бакпулвера, солта и ванилиите. Добавят се кафявата захар, 300 мл от млякото и маслото, и всичко се разбърква с миксер до хомогенизиране. Сипват се и разбитите с останалото мляко яйца и отново се разбърква.
- 2. Сместа се изсипва в кръгла силиконова форма и се пече 1 час и 20 минути на 160 градуса.
- 3. Охлажда се и се реже на 3 блата.
- 4. Плънката се приготвя като захарта се смесва с ананаса (заедно със сока от консервата) и лимоновия сок, готви се на слаб огън, до получаване на сладко и се охлажда.
- 5. От захарта и водата за крема се приготвя захарен сироп. Той се налива на тънка струйка към разбитите белтъци, при непрекъснато бъркане.
- 6. Охлажда се леко и постепенно се добавят маслото и кокосовото мляко.
- 7. Блатовете се сиропират с рома.
- 8. Върху първия блат се слага половината ананасова плънка.
- 9. Отгоре се разпределя 1/3 от крема.
- 10. Следва вторият блат и върху него се слага останалата ананасова плънка и крем.
- 11. Завършва се с третия блат, намазва се с останалия крем и се зафилва.
- 12. Готовата торта се поръсва със запечените на сух тиган кокосови стърготини и се оставя в хладилника за 4 часа. Съвет: При липса на силиконова форма, може да се използва форма за печене с подвижно дъно и хартия, намазана с масло и поръсена с брашно. Вместо ром може да се използва захарен сироп с есенция ром.