Sauerbraten е германска печена пържола, която може да се приготви с различнo месo. Най-често се използва говеждо, но може също и агнешко, овче, свинско и дори конско. Според традиционната немска рецепта месото се маринова за няколко дни (в рецептите периодът варират от 3 до 10) в смес от вино, вода, билки и подправки, а като гарнитура се използват яйчни нудъли.
За тази рецепта е най-добре е да използвате телешко бонфиле. Една от най-подходящите гарнитури е пухкаво картофено пюре или задушени в масло и мащерка гъби.
Съставки
- 1 кг Телешко
- 3 с.л. Олио
- 1 глава Лук
- 3 с.л. Черен пипер
- 1 ч.л. Бахар
- 1/2 ч.ч. Хлебна троха
- 3 ч.ч. Червено вино
- 2 с.л. Сол
Начин на приготвяне
- 1. Начукайте черния пипер в каменно или дървено хаванче и го сипете вчиния. Притиснете всяка пържола към подправката, така че да се овкуси богато.Вариант е пиперът и да се смели, но счукан остава на по-големи парченца, коитосе усещат по-добре на вкус.
- 2. Подправете пържолите и със сол. Изпечете ги на среднатемпература, по 5 минути на всяка страна. Така ще се получат средно изпечени.Готовото месо завийте с фолио и оставете да почине няколко минути.
- 3. Смесете говеждия бульон с виното и хлебните трохи и сложетеда поври на тих огън за около 6 минути.
- 4. В голям тиган загрейте олиото на средна температура.Добавете нарязания лук и бахара и гответе 8-10 минути. Разбърквайте от време навреме, докато лукът омекне.
- 5. След като сосът с виното е готов, го добавете към сместа слука.
- 6. В чиния сервирайте една пържола и залейте с малко от соса с лук и вино.