Нежна доматена крем супа, поръсена с мащерка.

Съставки

  • 2 ч.ч. Зеленчуков бульон
  • 2 стръка Мащерка
  • 1 щипка Сол
  • 3 стръка Мащерка
  • 1 кг Домат от консерва
  • 2 с.л. Зехтин
  • 1 щипка Черен пипер
  • 1 глава Лук
  • 2 скилидки Пресен чесън
  • 200 г Картофи
  • 2 с.л. Доматено пюре
  • 2 ч.л. Кафява захар

Начин на приготвяне

  • 1. Доматите се слагат върху скарата на печката.
  • 2. Поръсват се с половината зехтин и малко мащерка. Овкусяват се със сол и черен пипер.
  • 3. Пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна за 15-20 минути, докато омекнат.
  • 4. Останалата част от зехтина се загрява и лукът, чесънът и картофите се прибавят. Съставките се готвят 5 минути, като се бъркат от време на време.
  • 5. Добавят се доматеното пюре и захарта.
  • 6. Изсипват се бульонът и 1 ч.ч. студена вода. Ястието се покрива. След като заври, температурата се намалява и се оставя да къкри 15 минути, докато картофите омекнат.
  • 7. Доматите се слагат към сместа с бульона в блендера. Пасират се, докато продуктите се смесят. Супата се поръсва с мащерка.