Нежна доматена крем супа, поръсена с мащерка.
Съставки
- 2 ч.ч. Зеленчуков бульон
- 2 стръка Мащерка
- 1 щипка Сол
- 3 стръка Мащерка
- 1 кг Домат от консерва
- 2 с.л. Зехтин
- 1 щипка Черен пипер
- 1 глава Лук
- 2 скилидки Пресен чесън
- 200 г Картофи
- 2 с.л. Доматено пюре
- 2 ч.л. Кафява захар
Начин на приготвяне
- 1. Доматите се слагат върху скарата на печката.
- 2. Поръсват се с половината зехтин и малко мащерка. Овкусяват се със сол и черен пипер.
- 3. Пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна за 15-20 минути, докато омекнат.
- 4. Останалата част от зехтина се загрява и лукът, чесънът и картофите се прибавят. Съставките се готвят 5 минути, като се бъркат от време на време.
- 5. Добавят се доматеното пюре и захарта.
- 6. Изсипват се бульонът и 1 ч.ч. студена вода. Ястието се покрива. След като заври, температурата се намалява и се оставя да къкри 15 минути, докато картофите омекнат.
- 7. Доматите се слагат към сместа с бульона в блендера. Пасират се, докато продуктите се смесят. Супата се поръсва с мащерка.