Страта е ястие, което се прави от стар, полуизсъхнал хляб и... всичко, което намерите в хладилника. Задължителният продукт обаче са сирената - колкото повече и различни, толкова по-вкусни.
В тази рецепта стратата е с хляб, сирена и масло. Но към нея по желание може да добавите задушени зеленчуци и месо.
За да се напои хляба с прясното мляко и да поеме всички вкусове, е добре стратата да престои няколко часа (4-5) в хладилника, завита с фолио. Но дори да я изпечете веднага след като я приготвяте, тя ще бъде бързото и вкусно ястие, което ще правите все по-често. Гарантираме ви!
Съставки
- 2 щипки Черен пипер
- 500 мл Прясно мляко
- 4 бр. Яйца
- 2 бр. Розмарин
- 3 скилидки Чесън
- 150 г Краве масло
- 300 г Краве сирене
- 200 г Сирене Моцарела
- 100 г Сирене Чедър
- 1 с.л. Шарена сол
- 250 г Сирене Бри
- 5 бр. Питки
- 200 мл Квасена сметана
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете стария хляб на кубчета.
- 2. Сложете половината хляб в дълбока тава.
- 3. Нарежете пушената моцарела, бялото сирене, брито и чедъра и наръсете половината върху хляба.
- 4. Запържете в маслото 2-3 скилидки чесън и няколко стръка пресен розмарин. Така то става изключително ароматно. След това изсипете половината върху хляба.
- 5. Направете още няколко пласта, докато свършат всички продукти.
- 6. Разбийте яйцата и налейте прясното мляко при тях. Овкусете с малко черен пипер.
- 7. След като сте наредили всички пластове хляб, сирена и масло, залейте обилно с млякото и яйцата. Разбъркайте внимателно с лъжица, за да сте сигурни, че всички парчета хляб са добре накиснати в млякото.
- 8. Завийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Махнете фолиото и оставете да се запече отгоре за още 5-6 минути.
- 9. Топлата страта се гарнира с няколко лъжици заквасена сметана и стръкчета мащерка. Може да се поръси с шарена сол или самардала.