Страта е ястие, което се прави от стар, полуизсъхнал хляб и... всичко, което намерите в хладилника. Задължителният продукт обаче са сирената - колкото повече и различни, толкова по-вкусни.


В тази рецепта стратата е с хляб, сирена и масло. Но към нея по желание може да добавите задушени зеленчуци и месо. 

 

За да се напои хляба с прясното мляко и да поеме всички вкусове, е добре стратата да престои няколко часа (4-5) в хладилника, завита с фолио. Но дори да я изпечете веднага след като я приготвяте, тя ще бъде бързото и вкусно ястие, което ще правите все по-често. Гарантираме ви!

 

 

Съставки

  • 2 щипки Черен пипер
  • 500 мл Прясно мляко
  • 4 бр. Яйца
  • 2 бр. Розмарин
  • 3 скилидки Чесън
  • 150 г Краве масло
  • 300 г Краве сирене
  • 200 г Сирене Моцарела
  • 100 г Сирене Чедър
  • 1 с.л. Шарена сол
  • 250 г Сирене Бри
  • 5 бр. Питки
  • 200 мл Квасена сметана

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете стария хляб на кубчета.

     

  • 2. Сложете половината хляб в дълбока тава. 

     

  • 3. Нарежете пушената моцарела, бялото сирене, брито и чедъра и наръсете половината върху хляба.

     

  • 4. Запържете в маслото 2-3 скилидки чесън и няколко стръка пресен розмарин. Така то става изключително ароматно. След това изсипете половината върху хляба. 
  • 5. Направете още няколко пласта, докато свършат всички продукти.
  • 6. Разбийте яйцата и налейте прясното мляко при тях. Овкусете с малко черен пипер. 
  • 7. След като сте наредили всички пластове хляб, сирена и масло, залейте обилно с млякото и яйцата. Разбъркайте внимателно с лъжица, за да сте сигурни, че всички парчета хляб са добре накиснати в млякото. 
  • 8. Завийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Махнете фолиото и оставете да се запече отгоре за още 5-6 минути. 
  • 9. Топлата страта се гарнира с няколко лъжици заквасена сметана и стръкчета мащерка. Може да се поръси с шарена сол или самардала.