За да е още по-плътен и богат вкусът, салата се залива с ментов млечен дресинг.
Съставки
- 8 стръка Мента
- 400 г Артишок
- 4 стръка Зелен лук
- 150 г Рукола
- 1 бр. Маруля
- 1 щипка Черен пипер
- 1 щипка Сол
- 1 ч.л. Индийско орехче
- 2 скилидки Чесън
- 4 бр. Пилешко филе
- 4 с.л. Микс от семена
- 100 г Фурми
Начин на приготвяне
- 1. Грилът се загрява на висока степен. Поставят се почистени от кожата пилешки гръдни филета в плитък огнеупорен съд или тавичка.
- 2. Поръсват се с малко сол и пипер, с 2 счукани скилидки чесън, 1 ч.л. индийско орехче и 3 с.л. зехтин, след което се обърнат парчетата пилешко няколко пъти, за да се покрият равномерно с подправките.
- 3. Пилешкото се поставя в грила и се пече 10 минути, като се обърща веднъж, докато се зачерви добре от двете страни.
- 4. Смесват се марулята, руколата, нарязаният на ситно зелен лук и 400 г от артишока от консерва. Салатата се разпределя в четири големи чинии .
- 5. Разбъркват се нарязаната мента с киселото мляко и се оставят настрани.
- 6. Пилешкото се обръща и се поръсва с 4 с.л. микс от семена (например слънчогледово, ленено, тиквено и сусам), като се притискат към него с лъжица. Пече се 10-20 секунди в грила, колкото семената да се затоплят и покафенеят.
- 7. Нарязани сушени обезкостени фурми се добавят и се разбъркват със семената и соса около пилето.
- 8. Пилешкото се нарязва и се подрежда върху салатата заедно с фурмите и семената, като се залива със соса от печенето.
- 9. Поръсва се с ментовия млечен дресинг и се сервира веднага.