Спанакът е един от най-полезните зеленолистни зеленчуци. Изобилието му от витамини, минерални соли, белтъчини и въглехидрати, превръщат този изтънчено вкусен гост от Персия, в ненадминат природен лек.
Съставки
- 4 бр. Яйца
- 350 г Пармезан
- 2 с.л. Олио
- 1 скилидка Чесън
- 1 щипка Индийско орехче
- 1 глава Лук
- 1 щипка Черен пипер
- 1 щипка Сол
- 500 г Спанак
- 250 г Макарони
- 100 мл Квасена сметана
Начин на приготвяне
- 1. Макароните се сваряват в 3 л подсолена вода според упътването на опаковката. Междувременно се почиства и измива спанакът.
- 2. Олиото се загрява и в него се задушават нарязаните на ситно лук и чесън.
- 3. Добавят се мокрия спанак и се задушава. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.
- 4. Яйцата, сметаната, рикотата и 100 г от фино настъргания пармезан се разбъркват. Подправят се със сол и черен пипер.
- 5. В намаслена кръгла тавичка се изсипват отцедените макарони, спанака, яйчената смес и се разбъркват.
- 6. Сместа се поръсва с останалия пармезан, покрива се с алуминиево фолио и се пече 45-50 минути при 175 градуса.
- 7. Последните 15 минути фолиото се отстранява , за да се получи златиста коричка.