Smörgåstårta е торта от сандвичи, особено характерна за Швеция и Естония. Тя има много много разновидности, в зависимост от използваните пордукти и декорацията. В нея може да използвате само продуктите, които обичате. Във варианта, който ви предлагаме, са застъпени основно морските продукти. Но може да използвате шунка, настърган кашкавал, чери доматчета, и всичко, което бихте сложили в сандвич.
Във Финландия наричат тортата voileipäkakku и се приготвя винаги за семейни събирания, рождени дни, сватби или погребения. Използват се няколко слоя бял или светъл ръжен хляб, а пълнежът помежду им е кремообразен. Те също са разнообразни, но яйцата и майонезата често са основата. Може да разнообразите с пасиран черен дроб, хайвер, грозде, лимонови резени и др.
Smörgåstårta се сервира студена и нарязана като десертна торта.
Съставки
- 1/2 с.л. Лимонов сок
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 1/2 с.л. Сол
- 150 г Черни маслини
- 150 г Бланширани скариди
- 1 кутия Рибен пастет
- 2 опаковки Майонеза
- 1 кофичка Квасена сметана
- 20 филии Бял хляб
Начин на приготвяне
- 1. Изрежете кората на филийките. Наредете ги по дъното на правоъгълна форма, така че да се получи блат за основа.
- 2. Смесете сметаната и майонезата, добавете сол, черен пипер и лимонов сок.
- 3. Намажете получения блат със сместа. Отгоре намажете с пастет.
- 4. Върху този блат, подредете нов ред филии без корички. Отново намажете със сместа със сметана. Сложете рибата тон.
- 5. Последен (трети) ред филии и намазване отгоре и отстрани със майонезената смес.
- 6. Сварете яйцата поне 10 минути, за да сте сигурни, че са твърди. Настържете ги на едро ренде. Нарежете краставицата на тънки кръгчета. Когато са по-тънки - по-лесно залепват за стените на тортата. Декорирайте със скаридите и маслините.
- 7. Оставете в хладилник за една нощ,з а да поеме всички вкусове и аромати.