Сладкото от зелени смокини е не просто плод, затворен в буркан, а летни спомени, консервирани под капачката.


За да се запази яркият цвят на дребните зелени плодове, често се слага син камък - меден сулфат, който се използва в градинарството. За да се запазят смокините цели пък, се варят с вар. Без да откричаме тези странични свойства на препаратите, ние не ги препоръчваме за употреба в кулинарията. Сладкото от зелени смокини може да стане ароматно и вкусно и без тяхната употреба.


Съцветията на женските растения се наричат фиги, а тези на мъжките - каприфиги.
„Мъжките смокини“ са тези, от които се прави сладкото. Берат се от края на май до октомври. 

Добре е да работите с ръкавици, защото плодовете отделят бял сок (млечка), който полепва по ръцете, а може да причини и дразнене на кожата.

Съставки

  • 3 стръка Мащерка
  • 5 г Лимонена киселина
  • 550 г Захар
  • 100 мл Вода
  • 1 кг Смокини

Начин на приготвяне

  • 1. Измийте смокините и отрежете дръжките им. Залейте ги със студена вода и сложете на котлона. След завирането на водата се държат още 5 минути. 
  • 2. Изсипете горещата вода и измийте плодовете под силна струя студена вода. Повторете завирането още веднъж. 
  • 3. Сипете захарта и водата в дълбока тенджера и сложете на котлона да поври, докато се образува сироп с прозрачен цвят. Внимателно сложете смокините и стръкчетата мащерка в него и оставете да ври още 10 минути. 
  • 4. Отстранете от котлона и сипете лимонената киселина (лимонтозу). Разбъркайте внимателно, за да не смачкате омекналите плодове. 
  • 5. Сипете в сухи бурканчета, като ги напълните плътно с плод, а след това долеете със сиропа. Обърнете ги с капачките надолу, за да вакуумират.