Сладкото от зелени смокини е не просто плод, затворен в буркан, а летни спомени, консервирани под капачката.
За да се запази яркият цвят на дребните зелени плодове, често се слага син камък - меден сулфат, който се използва в градинарството. За да се запазят смокините цели пък, се варят с вар. Без да откричаме тези странични свойства на препаратите, ние не ги препоръчваме за употреба в кулинарията. Сладкото от зелени смокини може да стане ароматно и вкусно и без тяхната употреба.
Съцветията на женските растения се наричат фиги, а тези на мъжките - каприфиги. „Мъжките смокини“ са тези, от които се прави сладкото. Берат се от края на май до октомври.
Добре е да работите с ръкавици, защото плодовете отделят бял сок (млечка), който полепва по ръцете, а може да причини и дразнене на кожата.
Съставки
- 3 стръка Мащерка
- 5 г Лимонена киселина
- 550 г Захар
- 100 мл Вода
- 1 кг Смокини
Начин на приготвяне
- 1. Измийте смокините и отрежете дръжките им. Залейте ги със студена вода и сложете на котлона. След завирането на водата се държат още 5 минути.
- 2. Изсипете горещата вода и измийте плодовете под силна струя студена вода. Повторете завирането още веднъж.
- 3. Сипете захарта и водата в дълбока тенджера и сложете на котлона да поври, докато се образува сироп с прозрачен цвят. Внимателно сложете смокините и стръкчетата мащерка в него и оставете да ври още 10 минути.
- 4. Отстранете от котлона и сипете лимонената киселина (лимонтозу). Разбъркайте внимателно, за да не смачкате омекналите плодове.
- 5. Сипете в сухи бурканчета, като ги напълните плътно с плод, а след това долеете със сиропа. Обърнете ги с капачките надолу, за да вакуумират.