Този сладкиш е мек и ароматен. Прави се от няколко отделни канелени рулца, които при изпчането бухват и се сливат в едно.
Поръската с канелена захар се приготвя, като се смесват 100 г захар на фини кристали с 1 1/2 с. л. канела.
За глазурата:
100 мл прясно мляко
200 г пудра захар
1 пакетче ванилия
Получава се смес с гъстотата на захарен сироп. Посипете върху готовите канелени рулца за допълнителна сладост.
Съставки
- 2 ч.л. Сол
- 1 кг Брашно
- 200 г Захар
- 200 г Краве масло
- 600 мл Прясно мляко
- 14 г Мая
- 2 бр. Яйца
- 6 с.л. Лимонови кори
Начин на приготвяне
- 1. В купа смесете захарта, солта и маслото, оставено на стайна температура. Разбийте с миксер или кухненска тел, докато се получи кремообразна смес.
- 2. Чукнете яйцата и добавете лимоновите кори. Разбъркайте внимателно.
- 3. Затоплете млякото, без да кипва. Размийте маята в него. Оставете да шупне за 10-15 минути. Добавете го към сместа.
- 4. Постепенно сипете и брашното и объркайте. Замесете, докато се получи меко тесто. направете го на топка и го оставете да втаса за 2 часа. Завийте с леко навлажнена памучна кърпа, за да не хваща коричка.
- 5. Разточете върху набрашнен плот. Кората намажете с масло и плътно поръсете с канелена захар. Завийте на руло.
- 6. Нарежете на парчета с дебелина около 2 см.
- 7. Подредете парчетата в тава, застлана с хартия за печене на разстояние едно от друго, тъй като при печене увеличават обема си, и печете на 180°C за 30 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади 15 минути.
- 8. Пригответе глазурата, като смесите млякото, захарта и ванилията. Сложете на котлона, на средна температура, и оставете да поври, докато стане гъст сироп. Когато се охлади, залейте сладкиша на тънки струйки.