Захарният диабет е опасно и трудно контролируемо заболяване. Хората с диабет трябва да избягват захарта и да я заместват с различни видове подсладители – кленов сироп, кленова захар, ксилитол, сироп от агаве, стевия, фруктоза (може да се консумира от инсулинзависими диабетици, като не се надвишава количеството от 30 г дневно).
Едни от най-големите любители на сладкишите са децата. Какво да им приготвим обаче, ако са с установен диабет? Липсата на захар в десертите не означава, че те няма да са вкусни. Изпозлвайте подсладителя, с който детето е свикнало или изберете някои от заместителите, който най-добре ще пасне на съответната рецепта.
Добре е храната на диабетиците да е с повече бавни въглехидрати и ненаситени мазнини. Бялото брашно в сладкишите и тестените изделия може да се замести с пълнозърнесто или типово.
Съставки
- 1/4 ч.л. Сода за хляб
- 100 мл Зехтин
- 1 бр. Яйце
- 150 г Кисело мляко
- 400 г Брашно
- 2 с.л. Какао
- 1 ч.л. Бакпулвер
- 1 щипка Сол
Начин на приготвяне
- 1. Киселото мляко, яйцето, зехтинът, содата, подсладителят, какаото и солта се сипват в купа и се разбъркват с лъжица.
- 2. Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към сместа.
- 3. Замесва се меко тесто.
- 4. Разточва се на кора с дебелина половин сантиметър.
- 5. Изрязват се кръгове с помощта на чаша.
- 6. Нареждат се в тави, на разстояние една от друга (добре е да се използват тави с тефлоново покритие, ако са обикновени, се намазват с олио и се посипват с брашно)