Тези сладки са най-вкусните и нежни, които някога сте опитвали. Дължи се най-вече на комбинацията на краве с кокосово масло и кафява захар. 

Домашен фондан може да направите от:

200 г пудра захар
2 бр. белтъци
7 капки лимонов сок

Пресятата пудра захар се омесва с белтъците и лимоновия сок на средно твърдо тесто. Разточва се и от него със същите форми се изрязват фигурки.

За да направите гривите и опашките на еднорозите, трябва да оцветите 4 малки топчета фондан със сладкарски бои - червено, зелено, жълто и синьо. Разточете и нарежете на тънки ивици. След това редувайте една до друга ивици в различен цвят. Отново леко разточете отгоре, така че да станат на един цял пласт. От него изрежете опашка и грива за еднорозите и ги залепете. 

Съставки

  • 1 ч.л. Лимонова кора
  • 1 ч.л. Бакпулвер
  • 2 с.л. Лимонов сок
  • 1 бр. Яйце
  • 2 ч.ч. Брашно
  • 1/2 ч.ч. Кафява захар
  • 60 г Кокосово масло
  • 60 г Краве масло
  • 1 бр. Белтък

Начин на приготвяне

  • 1. Пресейте брашното, заедно с бакпулвера. Сипете го в тава или върху плота и оформете кладенче. 
  • 2. Смесете двата вида масло със захарта. Чукнете яйцето и ги разбийте за 5 минути с миксер до получаването на лек крем. Добавете го при брашното, като сложите и 1 ч. л. от лимоновия сок и кори. Замесете меко тесто. 
  • 3. Завийте го в свежо домакинско фолио и оставете в хладилника за 40 минути. 
  • 4. Разточете върху набрашнена повърхност на кора с дебелина около 1 см. Изрежете от тестото фигурки с формичка за сладки. Пекат се за 12 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса.
  • 5. Разбийте белтъка с 1 ч. л. лимонов сок. Той се използва за лепило за фондана. Намазва се върху сладката с плоска четка и върху нея се залепва изрязаната формичка от фондана. 

     

  • 6. Готовите еднорози допълнително се декорират със захарни перли, пръчици и златна сладкарска боя. Как се правят цветните гриви - виж в основния текст на рецептата.