Да разбием мита за класическия сладък щрудел и да го направим малко кисело-сладък с диви ябълки.
Съставки
- 250 г Брашно
- 1/2 ч.л. Сол
- 500 г Диви ябълки
- 250 г Захар
- 100 г Орехови ядки
- 200 г Краве масло
Начин на приготвяне
- 1. Замесва се тесто от 250 г брашно, половин лъжица сол и хладка вода. Маже се с масло, покрива се с кърпа и се оставя да престои.
- 2. След това се разделя на 9 топки и от всяка се разточва кръг. Нареждат се по три кръга един върху друг и между тях се маже краве масло.
- 3. Кръговете престояват около 15 минути, разточват се на тънки кори върху покривка и се оставят да поизсъхнат.
- 4. Всяка кора се ръси с мазнина и се сгъва на правоъгълник, като мазнина се ръси и между гънките.
- 5. В средата се слага плънка от 500 г настъргани диви ябълки, 250 г захар, 100 г орехови ядки и 30 г сухар. Плънката се разделя на 3 части.
- 6. С покривка се навива руло, така че да остане въздух между корите.
- 7. Щруделът се слага в намазана с масло тава и отгоре пак се маже с масло.
- 8. Пече се в умерена фурна. Поднася се поръсен с пудра захар.