Тази салата е свежа интерпретация на класическата италианска антипаста с пъпеш и прошуто. Сочният летен плод се комбинира чудесно с тънкия резен месо. Ако не сте опитвали, сега е точният момент да го направите, защото пъпешите са достатъчно зрели, за да са достигнали максималната си сладост.
Салатата се комбинира със специален винегрет, който може да приготвите в по-голямо количество и да съхранявате в буркан в хладилника за овкусяване на други салати. За да го проиготвите, са ви необходими:
1 ч. ч. пъпеш Медена роса
2 с.л. оризов оцет (може да се заменис бял балсамико)
1 ч. л. захар
4 ч. л. масло от рапица
1/4 ч.л. лъжичка сол
Всички продукти се слагат в пасатор и се смесват на хомогенно пюре.
12 чаши листа от рукола
1 средна пъпеш от меденки, обелени, семена и нарязани на 24 филийки
1 средна кантула, обелена , семена и нарязани на 24 филийки
8 много тънки филийки прошуто (около 4 унции)
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
За самата салата може да съчетаете два вида пъпеш - Медена роса и жълт канарски или медена роса и зелен "Санта Клаус".
Съставки
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 8 бр. Прошуто
- 1 бр. Пъпеш
- 10 шепи Рукола
Начин на приготвяне
- 1. Измийте руколата и я сложете в голяма купа или я разпределете в отделни съдове, ако правите порции.
- 2. Нарежете пъпешите на парчета. Към всяка порция се слагат по 3 парчета.
- 3. Добавете по едно парче прошуто.
- 4. Във всяка порция се слага по 1 с.л. дресинг. Най-отгоре се поръсва с прясно смлян черен пипер.