Тиква често присъства на българската трапеза. най-често я приготвяме като десерт или на сладко - рачел. Но ако обичате да експериментирате - тази салата е точно за вас. Защото в нея тиквата се превръща във вълшебн, пухкав мус, в който да потопите свежите, хрупкави зеленчуци.
Необходими продукти:
миди 50 г
чушки (червена, жълта, зелена) 50 г
репички 30 г
мащерка 5 г
чесън 5 г
копър 5 г
рукола 25 г
магданоз 5 г
олио 10 мл
радичио 30 г
розмарин 3 г
червен пипер 5 г
морска сол 5 г
чери домати 2 бр.
черни маслини 2 бр.
нар 15 г
Сос
тиква 70 г
олио 12 мл
морска сол 2 г
ананас 50 г
червен пипер 5 г
Приготвяне:
- Тиквата и ананаса нарязваме на едро, а трите цвята чушки - на тънки ленти.
- Запичаме тиквата с малко олио, сол и мащерка на фурна.
- Мидите леко задушаваме на тиган с чесън.
- Пасираме тиквата и ананаса отделни съдове, до получаването на хомогенни сосове.
- Между двата соса поставяме свежите зеленчуци и мидите и всичко поръсваме със зърна нар.
С какво вино се комбинира тази салата?
Сомелиерите на Seewines препоръчвват ШАРДОНЕ ВИНТНЪРС РИЗЪРВ, КЕНДЪЛ ДЖАКСЪН 2019. Гроздето за това калифорнийско шардоне идва от малки лозови масиви, намиращи се основно в Монтерей, Санта Барбара. За да се запази свежестта на плода, се използва цялата чепка на плода. А отлежаването sur lie придава на виното кадифена структура и сметанен аромат.