Класическият карпачо (карпачио) е ястие от много тънко нарязани парчета сурово говеждо/телешко месо, подправено със сос от зехтин и натурален оцет и/или лимонов сок и пармиджано. Днес ви предлагаме разновидност, подходяща за приятна лятна вечеря.
Необходими продукти
лют пипер 20 г
соев сос 10 мл
телешко филе 150 г
чери домати 1 бр.
босилек 20 г
маруля 30 г
червена маруля 30 г
салата Ромен 30 г
горчица 5 г
зелен лук 15 г
черни маслини 20 г
лимон 1/4
айсберг 30 г
авокадо 1/4
Сос
сол 5 г
черен пипер 5 г
олио 20 мл
сирене Радамер 20 г
мащерка 5 г
Приготвяне
- Във фолио начукваме телешкото филе с чук.
- Разделяме с нож зеления лук в основата.
- Режем четвърт авокодо на ситни кубчета.
- Маслините, лютия пипер и чери доматите също разрязваме на ситно. Отрязваме резен лимон. Айсбергът и червената маруля режем на ситни ленти.
- Настъргваме сирене радамер.
- Мажем горчица върху телешките филета.
- Поръсваме сол и изстискваме лимон.
- Капваме соев сос и олио.
- Поръсваме настърганото сирене.
- В отделен съд стриваме мащерка, сол и черен пипер. Добавяме от сиренето и мачкаме. Прибавяме соев сос и олио и разбъркваме.
- В купа изсипваме нарязаните зеленчуци. Добавяме олио и разбъркваме.
- В нова купа слагаме листа от червена и зелена маруля. Нарязаните зеленчуци слагаме върху телешките филета. Навиваме ги на ролца и ги връзваме със стръковете зелен лук.
Сервираме в чиния - първо поставяме ролцата, след това листните салата и нарязаните зеленчуци. Поръсваме със сол.
С какво вино да комбинирате?
Карпачио се комбинира перфектно с бордо, мерло или розово трапезно вино