Какво е аспик?

Аспикът е солено желе, приготвено от бистър бульон и желатин. За приготвянето на аспик се използват различни субпродукти. Заради бистротата на бульона и разноцветните зеленчуци, се получават красиви слоеве. Ястието идва от Франция. 

Защо може да не се получи?
- Ако желатинът кипне, губи желиращите си свойства.
- Ако количеството желатин не съответства на количеството течност.
- Ако не го оставите достатъчно дълго време, за да стегне във формата. 

Съставки

  • 1 л Пилешки бульон
  • 2 бр. Пилешки бутчета
  • 1 бр. Морков
  • 5 стръка Магданоз
  • 1 ч.ч. Грах от консерва
  • 1/2 глава Лук
  • 1 бр. Кисели краставички
  • 1 бр. Яйце
  • 5 бр. Маслини

Начин на приготвяне

  • 1. В тенджерасложете две бутчета от пиле, както и месо от гърдите. Ако искате да се получисилен бульон, може да добавите и само костите от останалото пиле. 
  • 2. Добавете морковите,лука и подправките. Оставете да се сварят до получаwането на силен бульон иомекването на месото поне 1 час.
  • 3. Извадете месотои го накъсайте на малки парчета. Зеленчуците нарежете на тънки кръгчета(морковите може и на дребни кубчета).
  • 4. Сипете  в бульона 1 с. л. агар-агар и оставете накотлона за 3 минути, без да завира. Разбъркайте внимателно. 
  • 5. Сварете яйцетоза 7 минути, нарежете го на кръгчета. 
  • 6. Сипетебульона във форма, след което добавете нарязаните зеленчуци, граха от консерва,киселата краставичка на парчета, маслините и яйцето.  
  • 7. Оставете дасе стегне за 4-5 часа.