Киш с естрагон и бакла - това е официално избраното от Чарлз и камила ястие за т.нар голям обяд. Той се провежда веднага след коронацията. 

Кишът е френско ястие и е едно от любимите както на Чарлз, така и на кралица Елизабет Втора. Но ако тя го предпочита със сьомга, то той избира такъв без месо. Причината - Чарлз проявява изключително "зелено съзнание". Ястието е без месо, някои от дрехите му са втора употреба, а в речите си винаги засяга темата за климатичните промени. 

За 7 май е предвиден и т.нар. голям обяд – жителите на кралството ще бъдат поканени да се съберат и да отбележат тържественото събитие, като организират празник за роднини, колеги или съседи у дома, в градината или на улицата. Нейно Величество кралицата-консорт е патрон на инициативата от 2013 г. и е присъствала на големи обеди в Обединеното кралство и по света, включително в Гана и Барбадос.

Кишът на крал Чарлз Трети е с бакла и естрагон.

Решихме да приготвим киша от коронацията, за да разберем какво точно ще опита кралското небце. 

Снимка: Росица Николова

В опит си се сблъскахме с няколко трудности:

Трудно е да се открие бакла в магазинната мрежа. Може да се замести със соя, нахут или грах. 

Естрагонът също не е от често срещаните подправки. Особено пресен. Вариант е да го заместите със сух, който може да бъде открит в по-големите магазинни мрежи. 

"Киш с хрупкава коричка, с лек и деликатен вкус на спанак, бакла и пресен естрагон. Яде се топъл или студен със зелена салата и варени пресни картофи - идеален за големия обяд по повод коронацията", се казва в съобщението.

Нужните продукти са:

За тестото:

125 г брашно
щипка сол
25 г студено масло, нарязано на кубчета
25 г свинска мас
2 супени лъжици прясно мляко

Снимка: Росица Николова

Пълнеж

125 мл мляко
175 мл готварска сметана
2 средно големи яйца
1 супена лъжица нарязан пресен естрагон
сол и черен пипер
100 г настъргано сирене чедър
180 г сварен спанак
60 г сварен бакла (соя или грах)

Приготвяне:

Пресейте брашното и солта в купа. Добавете маслото и смесете с пръсти, докато се получат трохи. 

Добавете млякото и омесете тесто. Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника за 30 минути.

Снимка: Росица Николова

Разточете тестото на кръг, малко по-голям от горната част на формата в което ще печете. Дебелина е около 5 мм.

Сложете във формата и оформете бордерите. Покрийте и оставете за още 30 минути в хладилника.

Загрейте фурната до 190°C.

Постелете сладкиша с хартия за печене, отгоре изсипете суров боб за тежест. Пече се 15 минути. След това намалете температурата на фурната на 160°C.

Снимка: Росица Николова



Разбийте млякото, сметаната, яйцата и подправките. Поръсете половината настърганото сирене в изпечената основа, отгоре сложете нарязания спанак, граха и билките.

Снимка: Росица Николова

Залейте с течната смес.

Снимка: Росица Николова



Поръсете с останалото сирене. Сложете във фурната и печете за 25 минути.

Декорирайте със свежи листни зеленчуци, чери домати и ядливи цветя.