Пилето с ориз е класика за българската кухня. Обикновено се използват само основни зеленчуци, като лук и моркови. За повече пъстрота и вкус обаче се добавят царевица, грах, гъби или спанак.
Съотношението ориз:течност е 1:3. Може да използвате вода, но по-вкусно и с по-плътен вкус се получава с бульона, в който е варено пилето.
Съставки
- 1 бр. Пиле
- 2 глави Лук
- 1 бр. Морков
- 200 г Ориз
- 600 мл Вода
- 4 с.л. Олио
Начин на приготвяне
- 1. Пилето се нарязва на порции. Олиото се загрява и месото се запържва леко от всички страни. Готовите парчета пиле се подреждат в тавата, в която ще се пече.
- 2. В същата мазнина се запържват лука и морковите, нарязани на ситно.
- 3. Оризът се измива два пъти под студена течаща вода. Когато лука омекне, се добавя към него. Разбърква се, за да не залепне. Готви се 2-3 минути, докато стане прозрачен.
- 4. Оризът и зеленчуците се сипват в тавата с пилето. Сипва се бульонът, в който е варено пилето, или се долива вода. Овкусява се с подправките.
- 5. Пече се около 50 минути в предварително загрята фурна.