Поднасят се по 3-4 топки на порция, полети със сладко-кисел или млечно-чеснов сос, гарнирани с парченца лайм и свежа салата.
Съставки
- 300 г Ориз
- 250 г Картофи
- 2 консерви Риба тон
- 2 бр. Яйца
- 50 мл Сусамово масло
- 100 г Сусам
- 1/2 връзка Кориандър
- 1 бр. Лайм
- 3 скилидки Чесън
- 1/3 връзка Лук
- 2 бр. Люти чушлета
- 1 с.л. Настърган джинджифил
Начин на приготвяне
- 1. Оризът и картофите се сваряват поотделно в подсолена вода почти до разваряване. И двата продукта се отцеждат и се охлаждат. Картофите се намачкват с вилица.
- 2. Обеленият джинджифил, чесънът и лютата чушка се смилат в блендер.
- 3. Добавят се кориандърът, сусамовото олио и сокът и кората на лайма.
- 4. Оризът и картофите се поставят в голяма купа и се добавя и ароматната смес от блендера.
- 5. Отцедената и натрошена на дребни парченца риба, ситно нарязаният лук и яйцата. Овкусява се с черен пипер и се разбърква много добре.
- 6. С влажни ръце от сместа се оформят топки, всяка от която се овалва в сусам. Подреждат се в плато.
- 7. Оризовите топки се изпържват в сгорещената мазнина до златисто.
- 8. Готовите кюфтенца се изважда върху кухненска хартия, която да поеме излишната мазнина.