Вкусно и полезно ястие с много цвят и аромат

Съставки

  • 1 1/2 кг Броколи
  • 1 глава Лук
  • 2 скилидки Чесън
  • 2 бр. Домати
  • 2 с.л. Бяло вино
  • 1-2 с.л. Захар
  • 5 листа Босилек
  • 1 с.л. Риган
  • 2-3 с.л. Зехтин

Начин на приготвяне

  • 1. Фурната се загрява до 240° С. . Печете ги максимум 10 минути, докато омекнат.
  • 2. Броколите се слагат в голяма купа. Поръсват се със зехтин и се подправят със сол и черен пипер на вкус.
  • 3. Пекат се максимум 10 минути, докато омекнат.
  • 4. В голям тиган със зехтин на средна температура се приготвя заливката. Най-напред се запържва лукът. Добавят се последователно чесънът, подправките, захарта и ситно нарязаните домати.
  • 5. Изчаква се сместа да заври и се зали с бялото вино и се сваля от огъня.
  • 6. В тавичката за печене се изсипва най-напред доматената смес, след това броколите, вkимателно се разбъркват.
  • 7. Готовата смес се пече на умерена фурна до 25-30 минути.
  • 8. Готовото ястие се поръсва с листенцата босилек, ако е необходимо се добавят сол и черен пипер на вкус.