Това е ястие, на което може да се наслаждавате в продължение на много дни и колкото повече стои и се напоява с аромати, толкова по-вкусно става. Печената на фурна шунка е събрала в себе си целия празничен дух на предстоящите коледни и новогодишни празници. Тя е с хрупкава коричка, сочна вътрешност и сладка сърцевина от тънките резени печени ябълки, между отделните парчета.
Цялата тази вкусотия се прави само от 6 продукта - пушена шунка, медена и дижонска горчица, ябълки, мед и кардамон.
Съставки
- 3 кг Пушена шунка
- 3 бр. Ябълки
- 3 с.л. Дижонска горчица
- 1/4 ч.ч. Горчица
- 1/4 ч.ч. Пчелен мед
- 1/2 ч.л. Кардамон
Начин на приготвяне
- 1. Предварително загрейте фурната до 180 градуса. Нарежете шунката на тънки парчета, без да стигане до края на месото. То трябва да остане едно цяло. Поставете голям лист фолио за печене и сложете шунката в него.
- 2. Измийте ябълките. Нарежете ги на половинки и ги почистете от семките и дръжките. Нарежете ги на много тънки парчета. Поставете ги между парчетата шунка шахматно.
- 3. Разбийте горчицата, меда и кардамона заедно в малка купа. Намажете шунката по цялата й повърхност.
- 4. Печете шунката върху решетката на фурната, поставена на средна позиция. Под нея поставете широка и дълбока тава, в която да капе мазнината. Печете шунката 1 час. След това извадете, разтворете фолиото и залейте месото със сокове. Печете още 1 час по същия начин.
- 5. Шунката става хрупкава отвън и мека отвътре. Преди да сервирате, отново изсипете върху нея отделените в тавата сокове.