Лесно и здравословно ястие, което ще задоволи всеки гладен. Печените патладжани може да се серират като леко основно ястие, придружени с пресен хляб и твърдо сирене или кашкавал или върху канапе от ориз. С повече зехтин и оцет пък са приятна пикантна разядка.
Най-лесният сос е традиционен млечен, обогатен със зехтин. Като варианти може да разнообразявате с добавки тахан и копър.
Различното при тези патладжани е начинът, по който се нарязват, а именно - на ромбоиди. Така се овкусяват по-лесно, защото солта и стритата суха мащерка проникват в дълбочината на месото. След като посолите, оставете патладжаните да престоят 20 минути. По повърхността им се отделят капчици сок, който е извлякъл горчивината от патладжана. Изстискайте и подсушете зеленчука с кухненска хартия. Изпечени по този начин, са най-лесни за хапване, защото всяко ромбоидче е отделна хапка.
Съставки
- 4 бр. Патладжани
- 8 с.л. Зехтин
- 3 ч.л. Сол
- 2 щипки Мащерка
- 1 ч.ч. Кисело мляко
- 2 скилидки Чесън
- 3 с.л. Нар
Начин на приготвяне
- 1. Измийте патладжаните и ги нарежете по дължина на половинки. Патладжаните могат да се изпекат и цели, като тогава трябва само да ги набодете с вилица на няколко места, но няма да получите ромбоиди.
- 2. С остър нож нарежете патладжана на ромбоиди.
- 3. Леко разтворете получените фигури с ръце и поръсете със сол, така че кристалчетата да проникнат в дълбочина. Оставете ги да починат 20 минути.
- 4. Изстискайте соления сок и подредете патладжаните в тава. Намажете със зехтин. Поръсете със суха мащерка.
- 5. Печете 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
- 6. Направете сос от киселото мляко, 2 ч. л. зехтин, сол и нарязан на ситно чесън.
- 7. Полейте готовите патладжани с млечния сос и поръсете със зрънца нар.