Леко ястие с богатство от вкусове е пълненият патладжан със зеленчуци на фурна. Сочен обяд или вечеря, към които препечените филийки хляб са истинско вълшебство.

Съставки

  • 1/2 ч.л. Девесил
  • 1 връзка Магданоз
  • 2 бр. Домати
  • 3 скилидки Чесън
  • 1 глава Лук
  • 3 бр. Патладжани
  • 1 бр. Зелена чушка
  • 2 бр. Моркови

Начин на приготвяне

  • 1. Патладжаните се разрязват на половинки по дължина. Осоляват се отвътре и се оставят под наклон да се отцедят.
  • 2. След това се измиват от сока и се издълбават с лъжичка във вид на лодки.
  • 3. Задушават се в дълбока тенджера с олио на дъното за 2-3 минути под капак, докато омекнат и се изваждат.
  • 4. В същата мазнина се слага нарязаният на ситно кромид лук.
  • 5. Доматите се обелват, нарязват се на дребни кубчета и се прибавят към лука.
  • 6. След това се добавят: издълбаната вътрешна част на патладжаните, настърганите на едро ренде моркови и пресованият чесън.
  • 7. Зеленчуковата смес се разбърква и се овкусява с черен пипер, сол и сух девесил.
  • 8. Лодките от патладжани се пълнят с готовата смес и се подреждат в тавичка.
  • 9. Сипва се 1 чаша топла вода и тавата се слага в силна фурна, докато зеленчуците се запекат. Ястието се поръсва с нарязан на ситно магданоз.