Леко ястие с богатство от вкусове е пълненият патладжан със зеленчуци на фурна. Сочен обяд или вечеря, към които препечените филийки хляб са истинско вълшебство.
Съставки
- 1/2 ч.л. Девесил
- 1 връзка Магданоз
- 2 бр. Домати
- 3 скилидки Чесън
- 1 глава Лук
- 3 бр. Патладжани
- 1 бр. Зелена чушка
- 2 бр. Моркови
Начин на приготвяне
- 1. Патладжаните се разрязват на половинки по дължина. Осоляват се отвътре и се оставят под наклон да се отцедят.
- 2. След това се измиват от сока и се издълбават с лъжичка във вид на лодки.
- 3. Задушават се в дълбока тенджера с олио на дъното за 2-3 минути под капак, докато омекнат и се изваждат.
- 4. В същата мазнина се слага нарязаният на ситно кромид лук.
- 5. Доматите се обелват, нарязват се на дребни кубчета и се прибавят към лука.
- 6. След това се добавят: издълбаната вътрешна част на патладжаните, настърганите на едро ренде моркови и пресованият чесън.
- 7. Зеленчуковата смес се разбърква и се овкусява с черен пипер, сол и сух девесил.
- 8. Лодките от патладжани се пълнят с готовата смес и се подреждат в тавичка.
- 9. Сипва се 1 чаша топла вода и тавата се слага в силна фурна, докато зеленчуците се запекат. Ястието се поръсва с нарязан на ситно магданоз.