Вкусна рецепта, предоставена от мама Мариeла Василева и Петя Арнаудова - участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.

Съставки

  • 1 щипка Захар
  • 1 консерва Домат от консерва
  • 200 мл Бяло вино
  • 1 с.л. Каперси
  • 2 филета Аншоа
  • 1 глава Лук
  • 1 скилидка Чесън
  • 30 г Пармезан
  • 4 филии Хляб
  • 4 бр. Почистени калмари с пипалата

Начин на приготвяне

  • 1. Почистете калмарите и ги сварете за около 10 минути. 
  • 2. За да направите плънката натопете хляба с вода и го наронете на трохи. Смесете го с настъргания пармезан, солта, пипера и нарязания на ситно магданоз, аншоа и каперси.
  • 3. Напълнете калмарите с приготвената смес.
  • 4. Лука нарежете на едро и го запържете докато стане прозрачен. След това добавете калмарите. 
  • 5. Когато станат златисти добавете виното.
  • 6. Оставете да къкри десетина минути.
  • 7. За да направите брускетите нарежете хляба, намажете го със зехтин и го поръсете с пармезан. Изпечете в загрята фурна до хрупкавост.
  • 8. За да направите соса запържете в тиган със зехтин нарязания чесън. Добавете доматите, сол, захар и наситнен магданоз. Оставете соса да поври, докато се сгъсти.
  • 9. Сервирайте калмарите върху доматен сос, отстрани гарнирани с брускети.