Ошавът - традиционният десерт за Бъдни вечер, който може да се приготви едни ден по-рано и да се остави в хладилника.
Съставки
- 10 бр. Стафиди
- 6 бр. Сини сливи
- 5-6 бр. Круши
- 4-5 резена Ябълки
- 1/2 ч.л. Канела
- 2 бр. Карамфил
- 4 с.л. Кафява захар
- 5=6 бр. Шипки
Начин на приготвяне
- 1. Плодовете (всички необходими плодове са сушени) се измиват и се поставят в дълбока тенджера в 1,5 л студена вода. Варят се на умерен огън.
- 2. След като водата заври се прибавят карамфилчетата и канелата, а когато плодовете омекнат, се добавя захарта.
- 3. Сместа се разбърква и се оставя на котлона още 1-2 минути
- 4. Ошавът се консумира на следващия ден вече охладен.