Ошавът - традиционният десерт за Бъдни вечер, който може да се приготви едни ден по-рано и да се остави в хладилника.

Съставки

  • 10 бр. Стафиди
  • 6 бр. Сини сливи
  • 5-6 бр. Круши
  • 4-5 резена Ябълки
  • 1/2 ч.л. Канела
  • 2 бр. Карамфил
  • 4 с.л. Кафява захар
  • 5=6 бр. Шипки

Начин на приготвяне

  • 1. Плодовете (всички необходими плодове са сушени) се измиват и се поставят в дълбока тенджера в 1,5 л студена вода. Варят се на умерен огън.
  • 2. След като водата заври се прибавят карамфилчетата и канелата, а когато плодовете омекнат, се добавя захарта.
  • 3. Сместа се разбърква и се оставя на котлона още 1-2 минути
  • 4. Ошавът се консумира на следващия ден вече охладен.