Авокадото е изключително полезен, богат на витамини и минерали, плод, от който могат да се приготвят най-разнообразни и питателни ястия - едно от тях е огретенът.
Съставки
- 75 г Белени бадеми
- 1 ч.л. Дижонска горчица
- 200 мл Прясно мляко
- 2 с.л. Брашно
- 50 г Сушени домати
- 2 ч.л. Лимонов сок
- 4 бр. Авокадо
- 1 бр. Дафинов лист
- 1 бр. Лимонова кора
- 1 резен Лук
- 200 мл Прясно мляко
- 1/2 ч.л. Черен пипер
Начин на приготвяне
- 1. Фурната се загрява предварително на 180 градуса.
- 2. Сипва се 200 мл мляко в тенджера. Добавя се 1 дебел резен лук, (като се отстранява само най-външният слой на люспата), 2 тънки ленти от лимонова кора и 1 дафинов лист.
- 3. Докато млякото поема ароматите, се разполовяват и се обелват 4-те големи плода авокадо и се отстраняват костилките.
- 4. Половината резени авокадо се нареждат в съд за печене и отгоре им се поставят сушените домата и след това останалото количество резенчета авокадо.
- 5. Резенът лук се отстранява от млякото.
- 6. Смесват се 2 с.л. брашно с още 200 мл прясно мляко и 1 ч.л. дижонска горчица, след което се разбъркват с топлото ароматно мляко.
- 7. Сместа се оставя да заври, като се бърка, докато се сгъсти и стане гладка.
- 8. Отстраняват се дафиновият лист и лимоновата кора, след което леко се посолява сосът.
- 9. Сосът се сипва върху авокадото и се поръсва с 75 г белени бадеми и ½ ч.л. червен пипер.
- 10. Огретенът се пече 15 минути или докато сосът започне да пуска мехурчета, а бадемите леко покафенеят.