Авокадото е изключително полезен, богат на витамини и минерали, плод, от който могат да се приготвят най-разнообразни и питателни ястия - едно от тях е огретенът.

Съставки

  • 75 г Белени бадеми
  • 1 ч.л. Дижонска горчица
  • 200 мл Прясно мляко
  • 2 с.л. Брашно
  • 50 г Сушени домати
  • 2 ч.л. Лимонов сок
  • 4 бр. Авокадо
  • 1 бр. Дафинов лист
  • 1 бр. Лимонова кора
  • 1 резен Лук
  • 200 мл Прясно мляко
  • 1/2 ч.л. Черен пипер

Начин на приготвяне

  • 1. Фурната се загрява предварително на 180 градуса.
  • 2. Сипва се 200 мл мляко в тенджера. Добавя се 1 дебел резен лук, (като се отстранява само най-външният слой на люспата), 2 тънки ленти от лимонова кора и 1 дафинов лист.
  • 3. Докато млякото поема ароматите, се разполовяват и се обелват 4-те големи плода авокадо и се отстраняват костилките.
  • 4. Половината резени авокадо се нареждат в съд за печене и отгоре им се поставят сушените домата и след това останалото количество резенчета авокадо.
  • 5. Резенът лук се отстранява от млякото.
  • 6. Смесват се 2 с.л. брашно с още 200 мл прясно мляко и 1 ч.л. дижонска горчица, след което се разбъркват с топлото ароматно мляко.
  • 7. Сместа се оставя да заври, като се бърка, докато се сгъсти и стане гладка.
  • 8. Отстраняват се дафиновият лист и лимоновата кора, след което леко се посолява сосът.
  • 9. Сосът се сипва върху авокадото и се поръсва с 75 г белени бадеми и ½ ч.л. червен пипер.
  • 10. Огретенът се пече 15 минути или докато сосът започне да пуска мехурчета, а бадемите леко покафенеят.