Има едно време в годината, когато от почти всяка къща започва да ухае на захарно тесто. Познахте - козунак! Този сладък хляб е толкова вкусен, че е цяло чудо, че се сещаме за него и го ядем само около Великден.
За пълнеж на козунака може да използвате сливов мармалад, локум, течен шоколад, а защо не и комбинация от трите.
Готовият козунак се намазва със захарен сироп, сварен от вода (2 части) и захар (1 част). След като козунакът се изпече, оставете го да се охлади за няколко минути и намажете със сиропа.
Съставки
- 1 пакетче Суха мая
- 2 пакетчета Ванилия
- 130 г Краве масло
- 130 мл Прясно мляко
- 170 г Захар
- 3 бр. Яйца
- 600 г Брашно
- 1 щипка Сол
Начин на приготвяне
- 1. Пресейте брашното и го изсипете в купа. Сложете солта и сухата мая и разбъркайте.
- 2. Разбийте яйца. Разтворете захарта в леко затоплено прясно мляко. Добавете половината масло - на стайна температура или разтопено и ванилиите. Замесете.
- 3. След като продуктите се усвоят изцяло и се оформи топка тесто, започнете да го удряте върху плота. За целта добре намаслявайте ръцете си - потопете ги в масло или олио. Разтягайте тестото само в една посока. Продължавайте, докато се получи меко и еластично тесто с мехурчета.
- 4. Оставте го да втаса за час в топло помещение. Готовото тесто разделете на части. Оформете на топки. Ако слагате пълнеж, разточете на правоъгълници и намажете. Навите парчетата на руло и усучете леко, за да сте сигурни че вътрешността няма да излезе.Оформените козунаци се оставят да втасат още веднъж.
- 5. Намажете с жълтък, към който е добавено малко прясно мляко и олио. Пече се в умерена фурн, на 170 градуса, до готовност.