Италианската верига от заведения за бързо хранене Пане&Трита (Pane&Trita) пусна в продажба хамбургер с брашно от щурци, съобщава в. "Кориере дела сера".

Продуктът се нарича "Грило чийзбургер", което в превод от италиански означава "чийзбургер с щурец". Цената на сандвича е 14 евро, уточнява БТА.

Новият чийзбургер е описван от създателите му като свеж и примамващ с вида си. Предназначен е за почитателите на кулинарните експерименти. Към сместа за хлебчето е добавено брашното от щурци, което се получава от стопанство в Германия. Добавя се разтопено сирене скаморца, лилаво зеле, американски картофки и сос, а хлебчето е оцветено с готварска боя в зелено, за да изглежда сандвичът по-оригинален.

Продуктът е лимитирана серия и ще се предлага в ресторанта от веригата в Милано само за около 10-15 дни.

На 24 януари Европейският съюз прие нов регламент, в който се разрешава търговията и използването на брашно от домашни щурци. Според него домашните щурци ще могат да се замразяват, сушат или използват на прах.

Председателят на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България Кремена Дервенкова обясни, че в тях има много полезни свойства.

„В насекомите има високо съдържание на протеин, който е изключително висококачествен с пълен аминокиселинен профил, с всички незаменими аминокиселини. Насекомите съдържат изключително полезни мазнини в правилното съотношение – омега 3 към омега 6. Те съдържат фибри, много витамини и минерали, калций, който е повече, отколкото в млякото. Има и високо съдържание на желязо. Има само позитиви за човешкия организъм“, сподели Дервенкова пред bTV в края на януари.