Шоколадът е една от класиките в света на сладкишите. Но компания в Дубай пусна нов вариант на продукта на пазара - така нареченият дубайски шоколад.

Ако все още не сте го опитвали, може да си го приготвите сами вкъщи.

Шоколадът е млечен шоколад с пълнеж от крем от шам фъстък и ангелска коса. Ангелска коса е името, дадено на тънки като вафла, хрупкави нишки тесто. Тази съставка често се използва под името кадаиф в сладки ястия от турската и арабската кухня.

Снимка: https://www.instagram.com

Вариант на хитовия по цял свят “Дубайски шоколад”, който по оригинална рецепта се пълни с кадаиф и шамфастък у нас масово се търгува по 10, 20, 30 и дори над 40 лева за 100-200 грама, казват от платформата „Ние, потребителите“.

Дубайският шоколад, кръстен на мястото на произхода си, се превърна в международен феномен, след като обиколи социалните медии. Шоколадът беше много споделян, особено в TikTok, заради специалните съставки и уникалния вид. Сладкото изкушение вече се предлага и в супермаркетите у нас.

Тъй като съставките не са евтини, затова и цената на дубайския шоколад скача. Но ако търсите по-евтина алтернатива, можете и сами да си направите шоколада. Предоставяме ви рецептата на Музея на шоколада в Кьолн.

Снимка: Facebook

Рецепта за дубайски шоколад:

бял шоколад за украса

Хранителна боя за оцветяване

3 блокчета пълномаслен млечен или бял шоколад

50 г масло за пържене

100-200гр кадаиф

1 ч. л. тахан

1/2-1 чаша 100% пюре от шам фъстък

щипка морска сол

нарязан шамфъстък или крехък за плънката и украсата

Снимка: Facebook

Приготвяне:

Пригответе пълнежа

Нарежете кадаифа на малки парчета, запържете в масло до златисто кафяво и след това оставете да изстине. Смесете крема от шамфъстък, тахана, морската сол, парченцата шам фъстък и кадаифав смес. Съвет: Ако искате да е малко по-течно, може да ви помогне малко безвкусно масло.

Пригответе шоколада

Разтопете шоколада на водна баня и го загрейте до 40 градуса. За да направите това, имате нужда от термометър, голяма тенджера с вода и по-малка метална или стъклена купа с шоколада в по-голямата тенджера. След това разтопеният шоколад се оставя да се охлади до 28 градуса и след това отново се загрява на водна баня до 29,5 градуса.

Сместа се изсипва във форма и се оставя да почине пет минути. След това се прибира в хладилника за 30 минути. След като изтече времето, добавете слой като плънка и оставете всичко в хладилника за още 30 минути. Накрая добавете малко шоколад, за да го покриете и сложете всичко в хладилника за последен път за 30 минути.

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK