Бърз, лесен и лек летен десерт.
Съставки
- 1 л Прясно мляко
- 150 г Захар
- 200 г Бял шоколад
- 1 бр. Лимон
- 1 бр. Лайм
- 1 пакетче Ванилия
- 1 1/2 пакетчета Желатин
- 300 г Ягоди
- 30 мл Ликьор портокал
- 120 г Захар
Начин на приготвяне
- 1. Желатинът се накисва в 50 мл от млякото, оставя се да набъбне и се загрява в микровълновата, докато се разтвори.
- 2. Останалото мляко се загрява със захарта, ароматизира се с ванилията, дърпа се от котлона и на тънка струйка се сипва желатинът. Прибавя се начупеният шоколад и се бърка, докато се разтвори.
- 3. Добавят се и настърганите кори от лайма, портокалът и лимонът.
- 4. Сместа се разпределя във форми за крем карамел, като се пълнят до горе и се оставят поне 4 часа в хладилникa.
- 5. След това се потапят в гореща вода за 5–10 секунди.
- 6. Обръщат се в чинии.
- 7. За сосa: почистените ягоди се смилат заедно със захарта и ликьора. Прецеждат се.
- 8. Десертът се сервира с ягодовия сос. Може да се декорира с шоколадови стърготини и красиво оформени портокалови кори.