Общото между джоджена и маточината е техният освежаващ аромат. Листата на маточината напомнят лимон и лимонова трева, а джодженът е с ментова миризма и сладникав, леко парлив вкус. Ароматната свежест е нещо, което чудесно подхожда на лятото. 

 

Маринованите сиренца са чудесен вариант за мезе в буркан, който може да вземете със себе си на море или планина през лятото. използвайте пресни подправки, които ще придадат допълнителен аромат. Ядките пък са за повече хрупкавост, заради което е по-добре да се нарежат на малки парчета, отколкото да се смелят. 


В буркана добавете стрък пресен чесън и люта чушка за допълнителна пикантност. 

Маринованите сиренца са идеална компания за бяло вино, розе и бира.

Съставки

  • 1 бр. Люта червена чушка
  • 70 г Пармезан
  • 100 г Краве сирене
  • 2 стръка Пресен чесън
  • 170 мл Зехтин
  • 7 листенца Маточина
  • 7 листенца Джоджен
  • 10 бр. Орехи

Начин на приготвяне

  • 1. Настържете пармезана на ситно и го сипете в дълбока купа. Натрошете сиренето с вилица и объркайте двата продукта. 
  • 2. От сместа направете топчета с големина на орех. Добре е размерът им да е колкото една хапка. Ако използвате по-малък буркан обаче, направете по-малки топчета. 

     

  • 3. Измийте листата на джоджена и маточината и ги нарежете на ситно. 
  • 4. Нарежете ореховите ядки на дребно и смесете с подправките. Всяко топче със сирене оваляйте в подправките с орехи и пуснете в чист, сух буркан. 

     

  • 5. След като напълните буркана, добавете стръковете пресен чесън, нарязани на малки парчета. Най-отгоре поставете малка суха люта чушка. Може допълнително да пуснете в буркана листенца подправки и цели ядки орехи. 

     

  • 6. Напълнете буркана със зехтин, така че топчетата да са покрити. 
  • 7. Съхранявайте в хладилник.