Общото между джоджена и маточината е техният освежаващ аромат. Листата на маточината напомнят лимон и лимонова трева, а джодженът е с ментова миризма и сладникав, леко парлив вкус. Ароматната свежест е нещо, което чудесно подхожда на лятото.
Маринованите сиренца са чудесен вариант за мезе в буркан, който може да вземете със себе си на море или планина през лятото. използвайте пресни подправки, които ще придадат допълнителен аромат. Ядките пък са за повече хрупкавост, заради което е по-добре да се нарежат на малки парчета, отколкото да се смелят.
В буркана добавете стрък пресен чесън и люта чушка за допълнителна пикантност.
Маринованите сиренца са идеална компания за бяло вино, розе и бира.
Съставки
- 1 бр. Люта червена чушка
- 70 г Пармезан
- 100 г Краве сирене
- 2 стръка Пресен чесън
- 170 мл Зехтин
- 7 листенца Маточина
- 7 листенца Джоджен
- 10 бр. Орехи
Начин на приготвяне
- 1. Настържете пармезана на ситно и го сипете в дълбока купа. Натрошете сиренето с вилица и объркайте двата продукта.
- 2. От сместа направете топчета с големина на орех. Добре е размерът им да е колкото една хапка. Ако използвате по-малък буркан обаче, направете по-малки топчета.
- 3. Измийте листата на джоджена и маточината и ги нарежете на ситно.
- 4. Нарежете ореховите ядки на дребно и смесете с подправките. Всяко топче със сирене оваляйте в подправките с орехи и пуснете в чист, сух буркан.
- 5. След като напълните буркана, добавете стръковете пресен чесън, нарязани на малки парчета. Най-отгоре поставете малка суха люта чушка. Може допълнително да пуснете в буркана листенца подправки и цели ядки орехи.
- 6. Напълнете буркана със зехтин, така че топчетата да са покрити.
- 7. Съхранявайте в хладилник.